Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
URUČENI ZLATNICI U ime predsednice RS darivane prvorođene bebe u Srpskoj u 2020. godini

URUČENI ZLATNICI U ime predsednice RS darivane prvorođene bebe u Srpskoj u 2020. godini

Nika Marić iz Bijeljine jedna je od dve prvorođene bebe u Novoj godini koje je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović darovala zlatnikom.

Nika1 Foto: Srna / RAS Srbija
Nika1

U ime predsednika Republike Srpske zlatnik i poklon paket danas je uručila izaslanik predsednika Republike Nataša Sjerić, koja je srećnoj majci u bijeljinskom porodilištu prenela iskrene čestitke i najlepše želje za dug i srećan život prvorođenim stanovnicima Srpske u 2020. godini.

– Zlatni dukat tradicionalno dodeljuje predsednik Republike prvom novom stanovniku u Novoj godini i ovaj lep početak godine i divan gest je pokazatelj nastavka aktivnosti predsednice Republike na podršci svim aktivnostima koje imaju za cilj povećanje nataliteta u Srpskoj – rekla je Sjerićeva novinarima.

Ona je navela da je opredeljenje predsednice Cvijanović u mandatu predsednika Republike Srpske, kao i ranije na funkcijama predsednika Vlade i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, uvek bilo da se prioritet da poboljšanju životnog standarda građana i velika podrška mladim ljudima i porodicama.

– Predsednica Republike veoma često ističe ono što je činjenica, a to je da su mladi i deca budućnost Republike Srpske - navela je Sjerićeva.

Devojčica rođena u Bijeljini minut iza ponoći, kada i beba u Zvorniku, drugo je dete Ljiljane i Željka Marića koji imaju i četvorogodišnju kćerku Lenu.

Majka kaže da je termin bio 4. januar i da ih je porođaj u novogodišnjoj noći iznenadio, ali je sve proteklo bez problema.

– Svi smo u porodici srećni i zadovoljni i nema boljeg novogodišnjeg poklona od ovog – rekla je Marićeva novinarima.

Zahvaljujući za poklon predsednika Republike Srpske, srećna majka je poželela svim građanima Srpske sreću, zdravlje, uspeh, blagostanje i puno beba.

Direktor bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi” Milica Lovrić ocenila je da je 2020. godina vrlo lepo počela i da najlepše vesti dolaze iz porodilišta, navodeći da je prvog dana u Bijeljini rođeno pet beba, i to jedna devojčica i četiri dečaka.

Pročitajte još

Lovrićeva je zahvalila predsedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, ističući da je ona inicijator i nosilac pronalitetne politike Srpske i da nastavlja dobru praksu pomaganja zdravom odrastanju dece, njihovom školovanju i stvaranju boljeg ambijenta za život.

– Radujem se i podržavam sve takve aktivnosti, da bismo imali što više dece u Republici Srpskoj – rekla je Lovrićeva novinarima i svim građanima Srpske poželela srećnu Novu godinu, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, uspeha i što više beba.

Prema njenim rečima, u 2019. godini u bijeljinskom porodilištu rođeno je 1.040 beba, što je povećanje u odnosu na 2018. godinu kada je rođeno 998 beba.

– Drago mi je što je ova godina počela u znaku žene, doktorica koja je obavila porođaj je žena, rođena je Nika, darovala ju je žena koja je predsednik Republike Srpske. Žena je sinonim za sigurnost, mir, spokojstvo i organizaciju – poručila je Lovrićeva, prenosi Srpskainfo.

Zlatnik za dečaka iz Zvornika

Tanji Prodanović, koja je u Opštoj bolnici u Zvorniku rodila dečaka prvog minuta Nove 2020. godine, u ime predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović zlatnik i poklon paket uručila izaslanik predsednika Republike Nataša Sjerić.

Foto: Srna / RAS Srbija

Dežurni lekar u Porodilištu Slobodan Marković poželio je da prvorođenoj bebi bude zlatan put u životu.

Marković je naveo da je prošle godine u zvorničkom Porodilištu rođeno 475 beba, što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu.

On je dodao da se jedan broj majki iz ličnih razloga porodi u lozničkom Zdravstvenom centru, što statistički utiče na broj novorođenih beba u zvorničkom Porodilištu.

Nakon prvorođene bebe, u zvorničkom Porodilištu rođene su dve devojčice i jedan dečak.