Najnovije vesti
Vesti Svet
BRAĆA ĐUKANOVIĆI I OSTALI "Vijesti" su objavile listu deset najmoćnijih Crnogoraca, prvo mesto se NE DOVODI U PITANJE

BRAĆA ĐUKANOVIĆI I OSTALI "Vijesti" su objavile listu deset najmoćnijih Crnogoraca, prvo mesto se NE DOVODI U PITANJE

"Vijesti" su i ove godine objavile svoj izbor deset najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Milo Đukanović 20190404 ap risto bozovic podgorica Di016107756 Foto: Tanjug/AP
Milo Đukanović 20190404 ap risto bozovic podgorica Di016107756

Piramida moći je i zbog brzine menjanja okolnosti u Crnoj Gori i konstantnih međusobnih borbi poprilično nestabilna, pa bi međusobne odnose trebalo uzeti sa rezervom. Nekih dilema, ipak, nema - Demokratska partija socijalista je na vlasti 30 godina i najveći procenat moćnih u Crnoj Gori na neki način je vezan za tu stranku. DPS kontroliše Skupštinu, Vladu, razne službe, javnu i tajnu policiju, ima veliki uticaj na sudstvo, tužilaštvo, veliki dio nevladinog sektora, gro medija, univerzitete i naučne ustanove…

Te činjenice, ali i slabost opozicije utiču i na to da na listi nema opozicionih lidera, ali ni slobodnih intelektualaca i akademika. O crnogorskom društvu dosta govori i to što u prvih deset nema žena, a i na ostatku liste su u značajnoj manjini, navode "Vijesti".

Milo Đukanović

Usled svih tih okolnosti, najmoćniji čovek Crne Gore, kao i decenijama unazad je Milo Đukanović.

Predsednik Crne Gore je nedavno opet izabran za lidera Demokratske partije socijalista na čijem kongresu je ponovio da će ući u obnovu pravoslavne crkve Crne Gore.

Milo Đukanović
Foto: Malton Dibra / EPA;
Milo Đukanović

Zakon o slobodi veroispovesti, za koji analitičari kažu da je deo partijskog projekta, ekspresno je izvađen iz fioke i još hitnije izglasan. Đukanović je time pokazao da se u potpunosti vratio u sedlo, nakon što je žestoko uzdrman serijom afera početkom 2019. kada mu je značajno i pao rejting po istraživanjima.

Branislav Mićunović

Nikšićanin Branislav Brano Mićunović je drugi na listi “Vijesti”. U javnosti je uglavnom označavan kao kontroverzni biznismen.

Boravi na Crnogorskom primorju, živi u hotelu Splendid i u šaputavim pričama. Suvlasnik je u firmi "Džek pot" koja ima tri kazina, deo biznisa prepustio je potomstvu, ali malo je onih koji ga po stvarnoj moći ne svrstavaju tik uz Đukanovića, ili “drugog među jednakima".

Aco Đukanović

Treći Nikšićanin, Aco Đukanović, zaokružuje trojku bez koje se ne donose krupne odluke u državi.

Aco Đukanović
Foto: Vijesti - Savo Prelevic / RAS Srbija
Aco Đukanović

Brat predsednika države je vlasnik "Prve banke", više firmi koje se bave nekretninama, Zavoda za urbanizam i projektovanje koji dobija najbitnije projekte, kao što je bio plan namene za obalsko područje.

Duško Marković

Premijer Duško Marković se nalazi na četvrtom mestu.

Duško Marković
Foto: Promo
Duško Marković

Bivši dugogodišnji šef Agencije za nacionalnu bezbednost je sa mesta “čuvara tajni” došao do premijera i svoj mandat deklarativno uveo u dva smera - koncentrisanje na oporavak ekonomije i finansija i na identitetska pitanja.

Milan Roćen

Milan Roćen se nalazi na petom mestu kao dugogodišnji prvi savetnik predsednika Đukanovića. Zvanično penzioner, igra ulogu čoveka iz sjenke, uvek je tu negde pored Đukanovića.

Milan Roćen
Foto: Vijesti / youtube
Milan Roćen

Neostvareni je novinar u mladosti, ali je sada ključni čovek za uticaj na režimske medije, diplomate, ali i za bezbednosne krugove.

Zoran Pažin

Zoran Pažin nije samo najuticajniji ministar zato što je na čelu bitnog resora - Ministarstva pravde. Nekadašnji sudija je jako brzo napredovao u Vladi i postao potpredsednik za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku.

Milivoje Katnić

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić potpuno je zasenio vrhovnog državnog tužioca, i to ne samo upečatljivijim neposrednim javnim nastupima, već i primenom ovlašćenja.

Na početku mandata je brzo prikupio simpatije velikog dela javnosti otvarajući brojne slučajeve koji su bili u fiokama, ali je u međuvremenu optuživan da služi DPS-u bilo kada se radi o obračunu sa spoljnim protivnicima, bilo kada se radi o rešavanju unutarpartijskih sporova.

Mitropolit Amfilohije

Na listi je i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, za koga "Vijesti" navode da je ne samo verski, već uglavnom i politički lider Srba u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Mitropolit Amfilohije

Srpska pravoslavna crkva, prema istraživanjima, ima veće poverenje od svih institucija.

Dragan Bokan

Biznismen Dragan Bokan je najveći privatni poslodavac u Crnoj Gori sa više od dve hiljade zaposlenih. Voli ima skoro 18 odsto od ukupnog prometa u svim trgovinama. Naravno, njegov uticaj je mnogo širi od trgovačkog i to najviše preko Košarkaškog kluba Budućnost koji je uspeo da uvede u Evroligu.

Aivo Orav

Od Brisela svi ponekad štrecaju, pa sama pozicija šefa delegacije Evropske unije u Podgorici znači veliku moć i uticaj. Aivu Oravi je zapala vrlo nezahvalna i komplikovana situacija većinskog bojkota Skupštine Crne Gore, nepostojanja dijaloga i pada poverenja u institucije. Uz sve to, i EU se borila sa svojim internim problemima.