Велики Пупин,Тесла и Миланковић стали у један школски час

БЕОГРАД: Тренутно у систему образовања Србије три највећа имена српске науке Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић стају у један час наставе у основним, и један у средњим школама, а њихова чувена дела, пре свега Пупинова, коју су читала школарци у САД, Немачкој, Француској и Јапану, код нас никада нису била део лектире.
m
Фото: Tanjug (video)

Председник Форума београдских гимназија и историчар Александар Марков каже да од од ентузијазма професора, зависи колико ће деца бити упућена у постигнућима и стазе којима су до тих постигнућа наши научници стигли.

Ниједан од њих у тренутном систему образовања, не завређује ни један цео час. На часу историје рецимо, у средњој школи на трећој години природног смера први пут се помињу сва тројица,односно на четвртој друштвеног смара и то у оквиру једног часа, каже Марков и додаје да се уџбеницима историје више простора даје војницима, официрима и војним успесима него научним достигнућима наших великих научника.

Наставни план и програм не предвиђа бављење личностима и делима ни Тесле, ни Пупина, а ни Миланковица, и када је реч и о физици, а и другим предметима.

Још увек је све на нивоу лицног ентузијазма професора и колико ко има воље, али и времена да одступи од наставног програма. Ако професор не прати план и програм и у том случају дође инспекција, он ће бити санкционасан, објаснио је Марков.

Када је реч о основној школи, у трећем разреду изучава се текст Николе Тесле "Мачак", а у четвртом разреду одломак дела Милутина Миланковића "Кроз васиону и векове" и одломак аутобиографије "Од пашњака до научењака" Михајла Пипина, који ће се од следеће наћи као обавезна лектира за седмаке.

Шта ће и колико ће бити уврштено у систем образовања кроз план одредује Завод за унапредење образовања и васпитања (ЗОУВ), где сматрају да ово јос увек није тема коју треба значајно издвојити.

Стручна комисија се труди да обухвати све што је заиста битно, а припада националном корпусу. Није битно да ли је нечега ''мало'' или ''много'' битно је да ли се темељно усваја, каже директор (ЗОУВ) Златко Грушановић.

Председница Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин и мултикултурални амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона Александра Нинковић Ташић, сматра да би увођење Пупина, Тесле и Миланковића у школски систем значило и стварање бољих васпитних институција.

Мој савет је сваком наставнику, професору, да узме део сећања Тесле, Пупина, и Миланковића, који нису писали како би своје знање окачили о клин, него да поделе своје искуство како би нам и данас помагали. Све што су писали је језгровито, па их може разумети и образован и необразован, и мало дете и одрастао човек. Дали су нам алатке са којима лакше пролазимо кроз школу и студије, лакше ућимо и боље разумемо свет око нас, каже Нинковић Ташић.

Књиге ових знаменитих научника су превођене, не само на европске, већ и светске језике. Књига "Кроз васиону и векове" Милутина Миланковића деценијама су читали немачки ђаци као редовну лектиру. Аутобиографија Михајла Пупина "Од пашњака до научењака" (From immigrant tpo inventor) уврштена је као редовну лектиру у америчким школама, на колеџима и у јединицама војске Америке, све до седамдесетих година прошлог века. На јапанском језику се Пупин читао, још за време његовог живота.

Аутобиографија Михајла Пупина награђена је 1924. године Пулицеровом наградом, нажалост на српском језику је тада била у измењеном облику, јер је био избачен предговор Милоша Црњанског, а у њему тада није био ни део о Светом Сави.

Те стране нису биле отргнуте од малих Американаца, Француза и Немаца, а шта је Свети Сава нама, а шта њима!? Давне 1929. године Немачка држава организовала превод књиге и тада написала ''Ова се књига, мора давати у руке најбољим ђацима, јер је најбољи морални образац који се мора следити'', говори Нинковић Ташић и додаје да је у Србији постоји велика празнина настала још након другог светског рата, због тога што су Пупин, Миланковић и Тесла били верујући људи.

Име Миланковића се није ни знало, Теслу су потпуно "изокренули" и његове књиге које се тичу његовог духовног пута нема ни данас на српском језику, каже Нинковић Ташић.

Из Завода за уџбенике Јелена Ивановић објашњава да Завод као најстарији и најугледнији издавач, мишљења је да би ова дела без дилеме требала да буду у образовном делу Србије и да је неопходно да дамо више простора нашим великанима.

Поуке које нуде младој генерацији су да се свако право знање мора поштовати, да се оно стиче само посвеценим радом кроз много година и да у стицању знања има много радости, истакла је Ивановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести