Jorgovanka Tabaković: Oktroisana guvernerka 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković dobitnica je godišnjih priznanja za najboljeg guvernera na globalnom nivou i za najboljeg evropskog guvernera, koja dodeljuje londonski mesečnik „The Banker“. Povodom dodele nagrade guvernerka Tabaković je izjavila da joj „to prvo personalizovano priznanje mnogo znači“.

U obrazloženju je, između ostalog, navedeno da nagradu dobija zbog „jačanja bankarskog sistema zemlje i sprovođenja monetarne politike kojom je ublažena inflacija i podržana kako domaća tražnja, tako i rast bankarskih kredita“. U praksi, razlog zbog koga je Jorgovanka Tabaković dobila prestižnu nagradu je dosledno sprovođenje monetarne politike na liniji koju preporučuju međunarodne finansijske organizacije.

Za neoliberalne ekonomske analitičare te preporuke su dobre i korisne za privredu, međutim veliki broj ljudi koji živi od svog rada od mera „stabilizacije ekonomije Srbije“ nema nikakvu korist jer su im plate male a troškovi života visoki.

Dok je bila u opoziciji Jorgovanka Tabaković je znala da optuži političare na vlasti da su bogati dok narod živi siromašno. Sada kao guvernerka NBS tvrdi da je njena velika plata od više od 500.000 dinara „srazmerna njenoj odgovornosti“ na funkciji koju obavlja i očito joj ne smeta što je narod i dalje siromašan i može samo da mašta o njenim primanjima.

Jorgovanka Tabaković rođena je 21. marta 1960. godine u Vučitrnu. Gimnaziju je završila 1977. godine. Iste godine upisala je Ekonomski fakultet u Prištini, na kojem je, zbog visokog proseka ocena ostvarenog tokom prve dve godine studija, koristeći pravo skraćenog studiranja, 14. maja 1981. godine diplomirala kao student generacije.

Od 1981. godine do 1989. godine radila je kao profesorka ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini. Naredne dve godine obavljala je poslove finansijskog direktora u trgovinskoj kući „Grmija“. Početkom 1992. godine prelazi u Prištinsku banku na mesto zamenika direktora a od 1999. godine zasnovala je radni odnos u Telekomu Srbije u kojem je bila do trenutka stupanja na funkciju guvernerke u avgustu 2012. godine.

Bila je članica Srpske radikalne stranke od 1992 godine a u drugoj vladi Mirka Marjanovića obavljala je funkciju ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Nakon razlaza za radikalima 2008. godine prelazi u Srpsku naprednu stranku koju osniva Tomislav Nikolić. Udovica je, majka troje dece – Ivane, Milene i Nikole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari