Zastava prodaje oružje "na veresiju" 1Foto: Branko Vučković

Zastava oružje počela je poput valjevske fabrike namenske – Krušik da oružje prodaje „na veresiju“, bez prethodno uplaćenog avansa za ugovorenu robu, saznaje Danas u toj fabrici.

Prema našim izvorima, najznačajnija domaća vojna fabrika tone pod teretom dugova od 17 milijardi dinara i gubitaka od oko 30 miliona evra.

Istovremeno, zaposlenima se već mesecima ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, a dug za te obaveze je narastao do skoro pet miliona evra.

Situacijom u fabrici, kako tvrde zabrinuti stručnjaci i bivši rukovodioci, ozbiljno se ne bavi više niko, pa ni država kao njen većinski vlasnik.

U prilog tome ide i činjenica da je država, uprkos odluci Vlade Srbije iz 2013. da se izvrši konverzija poreskih dugova najznačajnijih vojnih fabrika u državni ulog u njihovom kapitalu, taj postupak započela ili okončala u svim preduzećima namenske proizvodnje, osim u Zastavi oružju.

Većina zaposlenih u Zastavi oružju, ali i upućeni u probleme oružarskog biznisa veruju da država svesno ništa ne preduzima da Zastavu oružje oslobodi dužničkog ropstva, kako bi ta fabrika bila lakše i brže privatizovana, a zašta su uslovi stvoreni sredinom prošle godine, kad je donet novi Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. Tim zakonom je omogućena i prodaja kapitala domaćih vojnih preduzeća domaćim i inostranim investitorima.

U Kragujevcu se sve glasnije spekuliše da firma GIM, koja se dovodi u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Brankom (Stefanovićem), planira da sa italijanskom Beretom uđe u Zastavu.

U poslednje vreme, međutim, ima i onih poznavalaca oružarskog biznisa koji smatraju da država zapostavlja Zastavu oružje i zbog toga što se u Kragujevcu razvija „paralelna vojna industrija“, oličena u misterioznoj kompaniji DSL Specijalni sistemi, čije je sedište u Beogradu, a proizvodni pogoni u Industrijskoj zoni „Skladište“, u kragujevačkom naselju Ilina voda.

Kompaniju DLS sisteme, prema informaciji na sajtu Agencije za privredne registre (APR), 31. marta 2015. registrovao je Slobodan Jaramaz, koji je nepoznat u svetu oružarskog biznisa.

Osnivački ulog firme iznosio je 1.000 dinara.

Ni anonimnost osnivača, ni minorni osnivački ulog nisu predstavljali nikakvu prepreku da DLS Specijalni sistemi već te 2015. i 2016. ne postanu, prema vrednosti ugovorenih izvoznih poslovnih aranžmana, jedno od deset najuspešnijih vojnih preduzeća u Srbiji. Kako je to DLS-u pošlo za rukom, ne zna se.

Poznato je, međutim, da su među čestim gostima te firme aktuelni predsednik Nadzornog odbora Zastave oružja Ivica Marjanović i v.d. pomoćnika ministra odbrane Nenad Miloradović, zvani Baća Kragujevčanin.

Zvanično obrazloženje zbog čega su ova dvojica činovnika Ministarstva odbrane navodno česti gosti firme DLS moglo bi da bude to što je Ivica Marjanović i direktor Odeljenja kontrole vojne industrije u Ministarstvu, dok je Miloradović, pored ostalog, zadužen i za razvoj vojne industrije.

U Zastava oružju pitaju se zašto Miloradović i Marjanović više brinu o razvoju privatne kompanije nejasne vlasničke strukture, nego o državnoj fabrici od strateškog značaja za bezbednost zemlje.

O DLS-u

Firma DLS Specijalni sistemi je kooperant (podugovarač) Jugoimportovog preduzeća „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, i to pre svega u proizvodnji samohodne haubice NORA – B52 i višenamenskih borbenih vozila „Miloš“.

Sarađuje i sa Prvom Petoletkom i FAP-om. Proizvodi tenkovske kupole u koje ugrađuje topove od 105 i 122 milimetara i puškomitraljez, inostrane, najverovatnije, kineske proizvodnje.

Prošle godine je, tvrde upućeni, u Ujedinjene Arapske Emirate izvezla veći broj raketnih lansera, koji se montiraju na FAP-ove kamine, dok je nedavno u Mjanmaru (bivša Burma), zajedno sa predstavnicima ukrajinske vojne industrije, radila na osvajanju proizvodnje tenkova u toj dalekoistočnoj državi.

Direktor DLS-a je bivši zamenik direktora Zastavine fabrike automobila Petar Marinković, koji je, po odlasku iz Zastave, radio i u Jugoimportu SDPR. Tu je bio angažovan na projektovanju borbenog vozila „Lazar“, a odatle je 2015. prešao u to vojno, a privatno preduzeće.

Marjanović: Nikada nisam bio u DLS-u

Predsednik Nadzornog odbora Zastave oružje, pukovnik Ivica Marjanović, demantovao je tvrdnje pojedinih Zastavinih stručnjaka da je „čest gost u kompaniji DLS Specijalni sistemi“.

– Tačno je da sam direktor kontrole vojne industrije u Ministarstvu odbrane, ali u DLS Specijalnim sistemima nikada nisam bio, niti znam gde se ta firma nalazi, tvrdi Marjanović. Dodaje da nije tačno ni to da „njegov šef Nenad Miloradović posećuje firmu DLS“. Tamo ih, ističe, „niko nije slikao“ i naglašava da su krivične prijave koju su protiv njega svojevremeno podnele dve zaposlene u Zastavi oružju, zbog „torture i ugrožavanja bezbednosti fabrike“ – o čemu je naš list već pisao – odbačene u avgustu prošle godine, usled „nedostatka dokaza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari