Slavoljub goloruk savladao do zuba naoružanog otmičara: Ne postoji ocena za hrabrost profesora

J. ILIĆ

10. 01. 2020. u 08:50

Razred Slavoljuba Stojadinovića (42) iz Velike Plane zaposeo je čovek sa eksplozivom i oružjem, sa šest punih okvira i 450 metaka

Славољуб голорук савладао до зуба наоружаног отмичара: Не постоји оцена за храброст професорa

Slavoljub Stojadinović Sa učenicima III/3 Foto S. S. Privatna arhiva

PROFESOR Slavoljub Stojadinović srpski je heroj kome se poklonio ceo svet. Gotovo da nema Srbina koji je hvaljen u svetskim medijima kao ovaj profesor fizičkog vaspitanja iz Velike Plane nakon što je sprečio tragediju na čije posledice je strašno i pomisliti.

Tog 22. novembra goloruk je savladao do zuba naoružanog napadača G. T., koji je za taoce uzeo učenike trećeg tri odeljenja Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani. O njegovom podvigu pisali su brojni svetski mediji, među kojima i "Njujork tajms", švajcarski "Blik", pa čak i "Tajvan njuz".

- Vest je baš odjeknula - kaže nam Slavoljub. - Stizale su reči hvale sa svih strana, iz Evrope i Amerike. Sve to je, ipak, nevažno. Moja sreća je beskrajna samo zbog jednog razloga, a to je da niko od mojih đaka, kojima sam i razredni starešine, nije stradao.

Gotovo dva meseca posle nemilog događaja koji je uznemirio javnost, naš junak kaže da bi ponovo učinio isto. Priseća se i da nije ni pomislio da će sve krenuti u tom smeru.

- Nisam bio spreman na to šta ću zateći kada sam došao ispred vrata učionice posle poziva mobilnim telefonom učenice koja mi je samo kratko rekla da dođem - govori profesor. - Zapravo, očekivao sam neku tipičnu učeničku svađu, a ugledao sam strašan prizor. Bio sam zatečen jer sam shvatio da situacija nimalo nije bezazlena.


Pokucao je, kaže, ne želeći da iznenadi naoružanog čoveka i da izazove njegovu ishitrenu reakciju.

- Kada sam otvorio vrata, koja su bila oblepljena selotejpom, ugledao sam arsenal oružja i automat u njegovim rukama - polako priča Stojadinović. - Prva misao mi je bila: kako da ga držim na oku, i sačekam trenutak nepažnje, dok on decu, moje đake, drži na nišanu?! Usledila je i misao o tome kako bi deca mogla bezbedno da napuste učionicu, pa posle "kom opanci kom obojci".

Ne seća se ovaj hrabri čovek iz Velike Plane tačno ni šta je pričao čekajući taj trenutak:

- Čim je skrenuo pogled i okrenuo pušku, skočio sam i sa obe ruke uhvatio automat, naredivši deci da brzo izađu. Pomislio sam, potom: deca su na sigurnom, a ovo je možda borba na život i smrt...

U rvanju puška je opalila. Dva metka su prošišala pored profesorove glave i ostala u plafonu.

- "Počisito" sam ga, oborio na pod i legao preko njega - priseća se Slavoljub. - U njegovim očima mogao sam da pročitam da nije pri sebi. Držao sam ga sve dok nije došla policija i uhapsila ga.

Profesor Slava, kako ga đaci od milošte zovu, nije mogao da zna šta se dešava u glavi čoveka koji je opremljen oružjem, eksplozivom, sa šest punih okvira i 450 metaka zaposeo njegov razred.

Slavoljub Stojadinović

Možda bi škola postala vest u svetskim medijima, ali ne po hrabrosti profesora, već u crnoj hronici. Teško je reći, čak i pomisliti.

- Malo je ljudi koji bi ovako hrabro postupili, svaka mu čast - bio je najčešći komentar žitelja Velike Plane posle ovog događaja.

Čestitke su stizale sa svih strana, zvali su zahvalni roditelji, kolege, prijatelji, učenici, ali i ministar prosvete, predsednik opštine, novinari.

- Svi su zahvaljivali, čestitali, pohvale su danima stizale. Najsrećniji bih bio da do ovoga nije došlo. Ali, najbitnije je da se dobro završilo. I, nikad se nigde ne ponovilo - kaže profesor.

Profesoru Slavoljubu i njegovim učenicima stigla je i "naknada za strah". Od Ministarstva prosvete, posle drame, dobili su poklon - vikend u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, čije ime nosi njihova škola.


STRASTVENI LOVAC

PROFESOR Slavoljub Stojadinović završio je gimnaziju u Velikoj Plani, a Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu. Sa suprugom i petnaestogodišnjom ćerkom živi u Starom Selu kod Velike Plane. Strastveni je lovac. Kada se za ovaj podatak saznalo, bilo je mnogo onih koji su verovali da su strpljenje i smirenost kojima se "naoružava" kada krene u lov, bili presudni da 22. novembra savlada do zuba naoružanog otmičara.


HEROJ "NA ODREĐENO VREME"

JUNAK iz Velike Plane nazvan je i "herojem na određeno vreme", posle informacije da čak 17 godina radi na određeno vreme.

- Na prijemu kod Mladena Šarčevića, ministra prosvete, dobio sam obećanje da ću uskoro imati stalan posao u Osnovnoj školi "Radomir Lazić" u Miloševcu. Procedura je u toku - zadovoljno kaže Slavoljub.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ja

10.01.2020. 09:41

Pa zasto ga uzdizete do zvezda. Savladao je starijeg coveka koji pri tom nikog nijr oteo...fuj