Prve optužnice protiv pripadnika tzv. OVK do juna? Ovo su imena onih koji će pred tužioce u Hag

Pošto je više desetina njih saslušano u Specijalnom sudu u Hagu, očekuje sa da bi 2020. godina mogla da bude i godina u kojoj će biti podignute i prve optužnice

  • 3

Od Specijalnog tužilaštva u Hagu je, prema navodima medija, do sada je poziv dobilo više od 300 osoba u vezi sa navodima o ratnim zločinima tzv. OVK na KiM, koji su opisani u izveštaju Saveta Evrope, a koji je sastavio Dik Marti. Neki od njih pozvani su kao osumnjičeni, dok su drugi pozvani u svojstvu svedoka.

Pošto je više desetina njih saslušano u Specijalnom sudu u Hagu, očekuje sa da bi 2020. godina mogla da bude i godina u kojoj će biti podignute i prve optužnice, i to već u prvoj polovini godine.

Na listi onih koji su bili ili će tek biti saslušani našli su se i visoki politički predstavnici, a poslednji među njima je i poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja.

Jedno od zvučnih imena na listi saslušanih je Ramuš Haradinaj, bivši premijer privremenih insitucija u Prištini, inače bivši vođa OVK.  On je, kada je dobio poziv podneo ostavku na mesto tzv. premijera jer je tim činom "želeo da odvoji funkciju premijera od Ramuša Haradinaja". On se pred sudom branio ćutanjem, a kako je rekao ne zna zašto su ga pozvali.

U Albaniji je 1996. završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks (Kukeš) na severu Albanije i Tropoja. Na Kosmet je ušao ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu 1998. godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK.

Kadri Veselji, lider Demokratske parije Kosova (DPK) kojeg je predsednik Srbije označio kao pravog "gospodara Kosova", bio je predsednik tzv. kosovskog parlamenta od kada je njegov bliski prijatelj Hašim Tači izabran za predsednika tzv. Kosova, saslušan je 10. Decembra prošle godine ali nije otkrio u kom svojstvu se pojavio pred sudom u Hagu, da li kao svedok ili kao osumnjičeni. Veselji je saslušavan duže od tri sada, a po povratku u Prištinu ponovo je veličao borbu za tzv. OVK.

Kadri Veselji Foto: Profimedia/Abaca Press

Veselji je u izveštaju bio označen kao glavni "blagajnik" terorista, a za grupu koju je tada kontrolisao navodi se i da se, navodno, bavila trgovinom - od droge do ljudskih organa. Uz Hašima Tačija, upravo se Veselji pominje u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 1989-1999. godine na KiM.

Za Veseljija se govori da je bio član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije "Republike Kosovo", u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti.

Jakup Krasnići - bivši predsednik tzv. kosovske skupštine. Ispitivanje mu je zakazano za 24. jul, ali nije saopšteno u kom svojstvu je biti ispitan budući da se 23. jula prošle godine pojavila informacija u medijima da je Krasnići otputovao u Hag.

On je tokom rata 1999. vršio ulogu portparola i člana Glavnog štaba OVK. On je reko da će se odazvati pozivu uprkos tome što je ovaj sud „na kraju koncipiran u Beogradu sa klevetama i lažima i sa motivom i svrhom kompromitovanja i inkriminacije pravednog rata". Jedan je od osnivača OVK u Drenici i vođa terorističke grupe Golub. Kao član političke direkcije OVK bio je upoznat sa planiranjem, izvođenjem i organizacijom kidnapovanja, ubistvima i fizičkim zlostavljanjima srpskog stanovništva.

Raimonda Reci - prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

Astrit Šabani - bivši pripadnik OVK, na odsluženju je zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi zbog ubistva četiri Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ga je ispitalo u zatvoru, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

Lista ispitanih, ali i onih koji će tek pred sudije Specijalnog suda u Hag neprestano se se širi, a ovo su neka od imena koja su se našla na njemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA