OVO SU S*KSUALNI PREDATORI KOJI SU ZLOSTAVLJALI MALOLETNIKE: Monstrumi! Oni siluju i ubijaju decu!
Foto: Privatna Arhiva

TEMA NEDELJE

OVO SU S*KSUALNI PREDATORI KOJI SU ZLOSTAVLJALI MALOLETNIKE: Monstrumi! Oni siluju i ubijaju decu!

Crna Hronika -

Zveri - Ninoslav Jovanović, zvani Malčanski Berberin, koji je oteo Moniku Karimanović (12), jedan je u nizu zločinaca koji su u Srbiji u prethodnih nekoliko godina brutalno napadali devojčice

Silovatelj Ninoslav Jovanović (46) iz Malče, poznatiji kao Malčanski Berberin, koji je nedavno uhapšen zbog otmice Monike Karimanović (12), mogao bi da postane prva osoba u Srbiji koja će biti osuđena na doživotnu robiju. Ovaj monstrum jedan je u nizu zločinaca koji su prethodnih godina silovali maloletnike.

Na predlog Fondacije „Tijana Jurić“, usvojene su izmene i dopune Krivičnog zakonika za najteža krivična dela poput ubistava, silovanja, obljube nad maloletnicima, trudnicama i nemoćnim osobama, za koje je od 1. decembra 2019. predviđena maksimalna kazna - doživotna.

Smrt iza rešetaka

Ukoliko se ispostavi da je Jovanović Moniku silovao - budući da se, pored otmice, tereti i za to krivično delo - on će postati prvi zločinac u Srbiji koji će smrt dočekati iza rešetaka.

U slučaju da ga proglase krivim, Malčanski Berberin biće jedan u nizu monstruoznih silovatelja dece. U prethodnoj deceniji zabeleženo je nekoliko stravičnih slučajeva silovanja maloletnica, pa čak i onih sa smrtnim ishodom. Podsetimo se slučaja silovanja i brutalnog ubistva Tijane Jurić 26. jula 2014, kad ju je Dragan Đurić najpre oteo, zatim silovao i na kraju zadavio duksericom. Upravo je ovaj slučaj rezultirao donošenjem „Tijaninog zakona“, a prvi osuđeni mogao bi da bude Ninoslav Jovanović.

Neoprostiv zločin

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je silovanje, a naročito silovanje dece - neoprostiv zločin.

- Takvo krivično delo se ne prašta i to treba svima da bude jasno. Silovatelji ne zaslužuju ni uslovni otpust, bez obzira na njihovo ponašanje u zatvoru - objašnjava kriminolog.

On dodaje da su deca žrtve silovanja zbog toga što je njima lakše manipulisati.

foto: Damir Dervišagić

- Takvi silovatelji su onesposobljeni u razvoju jer ne mogu da ostvare normalnu komunikaciju sa ženom. Deca ne pružaju veliki otpor, pa ih je lako namamiti, podvoditi. Silovatelji tada osećaju uspeh, imaju moć nad žrtvom, što im je važnije od erotskog nagona - tvrdi Nikolić.

A šta će biti sa silovanim, prebijenim, izvređanim i ponižavanim devojčicama? Da li će moći da nastave da žive kao pre? Hoće li njihovi ožiljci ikad zarasti?

Posledice i traume

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava da silovanu decu očekuje teška borba s posledicama i traumama.

- Silovanom detetu neophodna je stručna pomoć. Treba ponovo da prođe kroz teške situacije kako bi se istih oslobodilo. Takođe, treba osloboditi dete osećaja krivice, bespomoćnosti, manje vrednosti, a taj proces će trajati. Pogotovo kod dece koja su na ivici adolescencije. Silovanje je traumatično i za mnogo zrelije. Deca, takođe, imaju ideju da su sama kriva za situaciju u kojoj su se našla. I ona će sebe stalno ispitivati i smatrati da su pogrešila. Treba sprečiti da silovana deca postanu hronično opterećena krivicom - naglašava psiholog.

SILOVATELJI DECE

1.NINOSLAV JOVANOVIĆ

MALČANSKI BERBERIN

foto: Privatna Arhiva

Prvi put je u policijskoj evidenciji zabeležen 1996. godine, kad je najpre silovao jednu devojku, a nekoliko dana kasnije i devojčicu od 14 godina. Obe je danima držao u zatočeništvu, a pre seksualnog zlostavljanja ispunjavao je svoj bolesni nagon i žrtve šišao do glave. Za ova krivična dela osuđen je na 10 godina robije, ali se na uslovnoj slobodi našao 2005, kad je njegova žrtva postala devojčica (12) koju je odveo u šumu i ošišao. Međutim, nju nije silovao. Osuđen je na 15 godina zatvora, ali mu je kazna potom smanjena na 12 godina. Iz zatvora je izašao u martu prošle godine i ponovio je krivično delo. Oteo je i deset dana zlostavljao Moniku Karimanović, a uhapšen je nakon 17 dana potrage.

2.VLADICA RAJKOVIĆ

40 GODINA ROBIJE

foto: Privatna Arhiva

Devojčicu od tri godine, inače komšinicu, 9. jula 2016. pokupio je sa rođendana i odveo u šumu, gde ju je silovao, a potom ubio kamenom u selu Vratarnica kod Zaječara. Nakon toga se presvukao i bez griže savesti vratio se na rođendan. U Višem sudu u Zaječaru je za ova krivična dela osuđen na 40 godina zatvora. Majka nesrećne devojčice je, nakon izricanja presude, izjavila da nije zadovoljna kaznom na koju je Rajković osuđen.

3.MLADEN OGULINAC

UMRO U PRITVORU

foto: Privatna Arhiva

Osmogodišnjakinju iz Starih Ledinaca kod Novog Sada je u junu 2010. godine najpre namamio u svoju kuću, a potom silovao i ugušio. Devojčica je pronađena mrtva, prekrivena lišćem i s krpom u ustima. Ogulinac je nagovorio devojčicu da ide s njim u Ulicu Vuka Karadžića u Starim Ledincima, gde je izvršio zločin.

Uhapšen je posle više od 20 sati pretrage područja Fruške gore. Portparolka Višeg suda u Novom Sadu tada je izjavila da je Ogulinac 1989. bio osuđen na 10 meseci zatvora zbog pokušaja silovanja, kad mu je bila izrečena mera bezbednosti lečenja od alkoholizma. Preminuo je u avgustu u Specijalnoj zatvorskoj bolnici na dan devojčicinog rođendana.

4.DRAGAN ĐURIĆ

40 GODINA ZATVORA

foto: Privatna Arhiva

U noći između 25. i 26. jula 2014. godine oteo je, silovao, a potom ubio Tijanu Jurić (15), ćerku Igora Jurića, „odgovornog“ za stupanje na snagu „Tijaninog zakona“. Kobne noći Đurić je udario devojčicu automobilom, a potom ju je ugurao u vozilo i odvezao u njivu. Ugasio je motor i svetla, oborio Tijanu na zemlju i silovao je, a na kraju zadavio duksericom koja joj je bila oko vrata. Za ovo krivično delo Đurić je dobio kaznu od 40 godina zatvora, koju izdržava u zatvoru u Padinskoj skeli, takozvanoj Novoj Skeli.

5.MALIŠA JEVTOVIĆ

40 GODINA ZATVORA

foto: Privatna Arhiva

Ćerku svoje supruge Ane Filipović, tada trogodišnju devojčicu, 17. jula 2005. godine u Zvezdarskoj šumi zverski je pretukao, a potom i silovao dok je Ana Filipović čuvala stražu. Zločin je otkriven kad su Filipovićeva i Jevtović malo dete doveli u KBC Zvezdara, hladnokrvno tvrdeći da je palo s kreveta i tako se povredilo i preminulo. Međutim, obdukcija je pokazala da je devojčica preminula od rascepa jetre i drugih unutrašnjih organa. Jevtović je za zločin osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, a Filipovićeva na 37 godina robije. Jevtović kaznu izdržava u zatvoru Nova Skela, a Filipovićeva u KPZ Požarevac.

6.DARKO KOSTIĆ

40 GODINA ZATVORA

foto: Privatna Arhiva

Višestruki silovatelj povratnik, koji je robijao zbog ubistva, silovanja, pokušaja ubistva i razbojništva. U julu 2014. silovao je, a potom motikom ubio tinejdžerku (14) iz Batajnice. Njeno telo pronađeno je u fazi raspadanja u oktobru, u trošnoj kući koju je Kostić iznajmio u Rakovici. Ona je poslednji put bila viđena 29. jula, ali je porodica njen nestanak prijavila tek 9. avgusta. Zločin je otkriven tek pošto je devojka (22) prijavila da je silovana. Ispostavilo se da ju je Kostić napastvovao u istoj kući kao i maloletnicu. Kostić na saslušanju nije pokazao kajanje, a osuđen je na 40 godina robije.

Poslednja smrtna kazna

SILOVATELJ I UBICA DETETA STRELJAN 1992.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 1992, kad je u Okružnom zatvoru u Somboru streljan silovatelj i ubica šestogodišnje devojčice Johan Drozdek. Poslednje smrtne presude izrečene su 2001. godine, ali nisu izvršene, jer je 2002. smrtna presuda ukinuta i zamenjena kaznom od 30 do 40 godina zatvora.

Mentalni sklop silovatelja dece

PLAŠE SE ODNOSA SA ZRELIM OSOBAMA

Psihijatar Ivica Mladenović kaže za Kurir da silovatelji biraju decu za žrtve jer imaju strah od zrelog muško-ženskog odnosa.

- Imaju antisocijalni poremećaj ličnosti, a to se ranije zvalo psihopatija. Pored toga, imaju čitav spektar drugih poremećaja ličnosti. Vrlo često su to granični poremećaj, primitivni narcizam. Najbitnija stavka koja odlikuje silovatelje dece jeste njihova infantilna seksualnost. Oni nisu razvili zreli nivo seksualnosti i imaju strah od odnosa sa zrelim osobama. Zato biraju decu, jer kod njih ne postoji strah od neuspeha - objašnjava Mladenović.

Igor Jurić

TREBA DA ROBIJAJU DOŽIVOTNO

foto: Beta

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, rekao je za Kurir da bi ubice i silovatelji trebalo da budu osuđeni na doživotnu robiju.

- Da se ja pitam, tako bi trebalo da bude sa svakim silovateljem i ubicom. Neko mora da bude prvi osuđeni na tu kaznu. Nadam se da je to Ninoslav Jovanović - izjavio je Igor Jurić.

Kurir.rs/ Dušan Stamenković Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja