Мерш: Стабилизација раста и инфлације оправдава мере ЕЦБ

ФРАНКФУРТ: Привредни раст и инфлација у еврозони се изгледа стабилизују након великих падова у прошлој године, што оправдава продужену примену стимулативних мера Европске централне банке, изјавио је данас Ив Мерш, члан одбора ЕЦБ-а.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

"Економија сигурно даје позитивне знаке стабилизације... а исто важи и за инфлацију", рекао је Мерш на једног финансијској конференцији у Франкфурту, преноси Ројтерс.

Додао је да такав развој ситуације може да подстакне ЕЦБ на дискусију о њеној процени ризика, у оквиру које би се размотрило да ли ти ризици и даље врше притисак на раст или су сада уравнотежени.

"Било би преурањено да се на то одговори сада, али се сигурно крећемо у правом смеру, што за нас централне банкаре значи потврду да водимо одговарајућу монетарну политику", рекао је Мерш.

ЕЦБ је у септембру одобрила низ подстицајних мера упркос противљењу многих креатора монетарних политика, у нади да ће тако зауставити дуготрајан пад економске експанзије који је чак изазвао страх од рецесије, посебно у Немачкој, највећој економији 19-чланог блока.

Наредни састанак ЕЦБ-а ће бити одржан 23. јануара, на коме се очекује да задржати актуелну политику непромењеном.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести