Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 15. 1. 2020.

| Društvo

Građani u strahu zbog zagađenog vazduha, nadležni poručuju da ne paniče - situacija je uobičajena

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
zagadjenje vazduha; foto: JV-J. A
Građani su sinoć bili zabrinuti jer je vazduh imao miris i boju; foto: JV/J. A.

Centar Niša nije se sinoć video od smoga, građani kažu da je vazduh bio nepodnošljivog mirisa, a merenja potvrđuju da jeste bio veoma zagađen. Iz Instituta "Batut" preporučuju da ljudi ne borave napolju kada je veliko zagađenje, ali ih pozivaju da ne paniče, jer je situacija uobičajena. Zaštitnik građana pokrenuo je i kontrolu lokalnih samouprava i pitao šta preduzimaju povodom nezdravog vazduha.

Indeks zagađenosti sinoć je dostigao 300 i Niš je tada bio najzagađeniji od početka godine i jedan od gradova sa najnezdravijim vazduhom u Evropi. Više PM čestica u vazduhu izmereno je u Sarajevu gde je pre nekoliko dana proglašena uzbuna - građanima je poručeno da ne izlaze napolje, kao i da nose maske, ne otvaraju prozore i ne voze automobile. Smog u Nisu; foto: JV-J. A Grad se nije video od smoga; foto: JV/J. A.

Međutim, u Nišu koji je prema broju štetnih čestica u vazduhu nalik ovom gradu i dalje se ne dešava ništa. Nadležni se nisu javno oglašavali, ali će, kako saznajemo, Radna grupa koja se bavi kvalitetom vazduha zasedati u petak.

Građani su sinoć ponovo digli uzbunu, jer je vazduh imao neprijatan miris i boju. Osim komentara da se ne vidi prst pred okom i da ne mogu normalno da dišu, pisali su i da je vazduh toliko zagađen da ga luftiraju vazduhom iz svojih kuća.

Povodom zagađenog vazduha oglasio se Institut za javno zdravlje "Batut", gde u saopštenju navode da je situacija uobičajena.

Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period. Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu. Navedeni atmosferski uslovi su najčešći u ranim jutarnjim časovima i uveče - navode u saopštenju. Nis vazduh; foto: JV-J.A U Institutu za javno zdravlje kažu da je situacija uobičajena; foto: JV/J. A.

Njihove preporuke su da hronični bolesnici, mala deca i stariji ograniče boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima. Zdravim ljudima poručuju da ne obavljaju fizičku aktivnost na otvorenom kada je povećano zagađenje.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja - dodaju u saopštenju.

Ponovo se oglasio i Zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je, nakon započete kontrole Ministarstva zaštite životne sredine, juče počeo da kontroliše i nadležne u Nišu, Beogradu, Pančevu, Kragujevcu, Užicu i Opštini Kosjerić. Smog Nis; foto: JV-J. A Nije se video prst pred okom, ali nadležni kažu da nema mesta panici; foto: JV/J. A.

U dopisu upućenom pomenutim jedinicama lokalne samouprave između ostalog je navedeno da s obzirom na to da do građana dolaze različite informacije o vrednovanju dobijenih rezultata zagađenja, kao i o uzrocima zagađenja i merama koje lokalne samouprave razmatraju da preduzmu, potrebno je da Zaštitniku građana u roku od 15 dana od prijema ovog akta dostave obaveštenje o svim relevantnim činjenicama i okolnostima - piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je podsetio da je u nekoliko srpskih gradova već dve godine vazduh veoma zagađen, a da nadležni za to vreme nisu preduzeli nijednu konretnu meru da se taj problem reši.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile

    01:20 // 16. 1. 2020.

    Naivni ljudi, zar ne vidite da svu priču o zagađenju vrte da bi se povećale takse za vozila i uvele nove eko takse za stanovništvo. Zabraniće i evro 3 motore, a ništa se promeniti neće. Rešenje su gasifikacija, solarni paneli i solarni koncentratori. Više zagađuju kućne kotlarnice na ugalj i ko zna šta još se spaljuje u njima nego evro 3 motor sa dobrim gorivom iz rafinerije.

  • Brane

    14:44 // 15. 1. 2020.

    Stvarno se dešava nešto čudno! Sada kada u gradu neradi industrija (MIN, Vulkan, Niteks,...), kada je rešen problem u KC, kada toplana greje na gas,..

    • NekoNebitan

      15:42 // 15. 1. 2020.

      Dešava se to da nema kiše i snega, da je vazdušni pritisak takav da dim ostaje blizu tla. Da ima snega ili kiše ne bi ni osetili.

  • Stanko

    14:10 // 15. 1. 2020.

    Moje pitanje za nadlezne organe sta da radim sa decom kad su u parkicu PM cestice, a u decijim igraonicama, kaficima i restoranima duvanski dim.

    Gde je zdravije ? Zar nije ovo prilika da apelujemo za promenu zakona o duvanskom dimu

    • slavko

      18:02 // 15. 1. 2020.

      Duvanski dim je Zlatiborski povetarac u odnosu na ovo napolju sto disemo a ti ne vodi dete gde se pusi na to mozes da utices,a od ovog svi ce "pomremo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: