Promene Dejtona neće biti bez Srba: Reagovanja na razgovor hrvatskog i turskog predsednika o statusu Bosne i Hercegovine

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 01. 2020. u 21:46

Nema novih rešenja bez dogovora tri naroda u BiH, rekao je Vučić

Промене Дејтона неће бити без Срба: Реаговања на разговор хрватског и турског председника о статусу Босне и Херцеговине

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma u Ohaju 1995.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Dejtonski sporazum ne može da se menja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promenu "Dejtona", ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvek dobar.

Vučić je, tako, odgovorio na pitanje u vezi s razgovorom novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju - istakao je Vučić. - Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene "Dejtona".

Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

- Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene - naglasio je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene "Dejtona" - mnogi koji govore o promenama misle da one treba da idu u smeru smanjenja kompetencija i prerogativa RS i stvaranja funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

- Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati - poručio je Vučić.

Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske, izjavila je za "Novosti" da o tome kako će izgledati BiH i šta se dešava sa Dejtonskim sporazumom mogu odlučivati samo narodi u BiH i to konsenzusom.

- U svakom slučaju, postojanje Republike Srpske je činjenica i postojaće, sa "Dejtonom" ili bez njega - rekla je Cvijanovićeva.

Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže za naš list da predsednik Hrvatske može razgovarati sa predsednikom Turske oko relacija Hrvata i Bošnjaka u BiH, ali bez mešanja Republike Srpske u te razgovore.

- Dejtonski sporazum ne može se nikako menjati bez konsenzusa sva tri naroda u BiH - poručio je Petković.

Darko Banjac, generalni sekretar DNS, kaže da bi novoizabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović trebalo prvo da se pozabavi rešavanjem pitanja porasta mržnje prema Srbima i veličanja fašizma u svojoj zemlji, pa tek kad ova pitanja reši, može pričati o BiH, ali o položajima Hrvata, poručio je Banjac.

JEDINA MOGUĆA IZMENA

DARKO Banjac kaže za "Novosti" da je Dejtonski sporazum garancija postojanja Republike Srpske.

- Ukoliko se želi izmena Dejtonskog sporazuma, ona može ići samo u pravcu da Republika Srpska postane država i nikako drugačije - ističe Banjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Prellee

15.01.2020. 22:41

Opet se igraju sa ratom i ludilom, ludi ljudi. Tako su isto napravili LUDILO početkom 90. godina. Srbe nisu pitali za njihovo mišljenje, jednom im uspjelo, znamo po koju cijenu, na koji način, pa se opet igraju, ne mogu ništa, i nebi trebalo da rade bez dobrovoljne volje Srpskog naroda. Nema niko to SVETO pravo da odlučuje o Srbima, osim njih sami i njihovih ovlašteni predstavnika. NIKO!

Далматинац

16.01.2020. 00:23

Bravo Banjac tako je,samostalna drzava pa nek pricaju o ostatku BiH koliko oce nediraj RS.A to mi Srbi necemo dozvoliti u protivnom pripoicemo je Srbiji jos veca boljka.

Dragan.m

16.01.2020. 10:45

Razgovara o promeni Dejtona na štetu Srba koji su u prošlom stoleću (oko milion) stravično ubijani od ista ta dva naroda kojima smeta RS. RS je garant Srbima da žive i rade slobodni .

pablo

17.01.2020. 16:58

Dejtonski sporazum je samo dat na potpisivanje, a kreirali su ga amerikanci, tako isto mogu i da naprave dejton 2 bez da ikoga pitaju.