OSA traži odgovornost za ispisivanje fašističkih i nacističkih grafita po UNS 1Foto: OSA

Omladinsko-studentska organizacija (OSA) uputila je danas otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću u kojem od njega zahteva da policija nadje i sankcioniše one koji po Univerzitetu u Novom Sadu (UNS) pišu fašističke i nacističke grafite.

„Poslednjih nekoliko meseci svedoci smo ispoljavanja mržnje prema našim sugradjanima, komšijama i prijateljima raznih nacionalnosti. Ovi dogadjaji duboko vredjaju osnovne civilizacijske tekovine, kao i antifašističku tradiciju na kojoj naša država počiva“, navela je OSA u pismu Stefanoviću.

Ocenjuje se da je posebno zabrinjavajuće što se simboli i grafiti mržnje pojavljuju u kampusu Univerziteta, pošto širenje ove i ovakve propagande medju mladim ljudima i studentima navodi na strah za budućnost Srbije.

„Kao gradjani željni mirnog suživota i odbrane vrednosti za koje su naši preci masovno ginuli, zahtevamo od MUP-a hitnu reakciju, nalaženje i sankcionisanje svake pojedinačne osobe koja je učestvovala u naruživanju našeg grada nacističkim simbolima. Takodje, izražavamo veliku zabrinutost usled sve većeg porasta broja nacističkih organizacija. Zahtevamo nedvosmislenu osudu aktivnosti ljudi koji promovišu ideje opasne za čitavo društvo“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari