Život nije laka priča

R. Radosavljević

16. 01. 2020. u 14:50

Diva tužnog pogleda (3): Igrala sa Gasmanom, Raundtrijem...

Живот није лака прича

"Šaft u Africi" Foto FCS

SEBE nikada nisam doživljavala kroz tu prizmu lepote ili nekakvog seks-simbola, i takve etikete mogu da budu vrlo frustrirajuće u glumačkoj profesiji. To je bio problem moje mladosti - oni mene stavljaju u kontekst erotike, a ja sam bila klinka koja voli da jede čokoladu i vozi bicikl po Novom Beogradu, govorila je Neda Arnerić, jedna od naših najvećih filmskih glumica, pred kojom su se početkom sedamdesetih godina otvorila vrata i svetske karijere.

U Italiji je igrala sa velikim Vitoriom Gasmanom i novom zvezdom Đankarlom Đaninijem, u Francuskoj sa Morisom Roneom..., u periodu od 1969. do 1974. u inostranstvu je snimila bioskopske hitove, kao što su "Hamsin", "Malo, Mnogo, Strastveno", "Pakost"... Neda je postala i junakinja holivudskog blokbastera o najpopularnijem afroameričkom privatnom detektivu Džonu Šaftu. U trećem, poslednjem nastavku ove franšize iz 1973, "Šaft u Africi", u režiji Džona Gilermina (snimljen je sa najvećim budžetom do tada), bila je partnerka Ričarda Raundtrija, koji je igrao "crnog Džemsa Bonda". Neda je tih godina ostvarila značajan uspeh, govorila je italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, i mogla je da nastavi međunarodnu karijeru. Kamere u inostranstvu "zaljubile" su se u nju poput onih domaćih, a i publika - fanovi detektivske sage o Šaftu izabrali su je za najlepšu glumicu koja je igrala u ovom serijalu.

Neda je, ipak, napustila sve i vratila se u Beograd.

- Imala sam svoje agente za Francusku, Nemačku, Italiju, prolazila sam na kastinzima i dobijala uloge, ali je sve to za mene bilo komplikovano. Nisam imala veliku ambiciju, niti sam bila spremna da zbog karijere u inostranstvu žrtvujem privatni život. Iskreno, nisam mnogo ni verovala da u "utakmici" u kojoj su svi oko mene užasno ambiciozni mogu da napravim nešto veliko, a baš u to vreme posle "Šafta", koji je bio moj sedmi ili osmi film u inostranstvu, zaljubila sam se, udala, i ostala u Beogradu. Ali, ponekad se sa nostalgijom setim tog perioda svog života i pomislim: "Kako si ti stigla u celu tu priču?" - govorila je Neda u svojim sećanjima.

Tokom karijere koja je trajala gotovo 54 godine, jedna od naših najvećih diva ostavila je više od 150 filmskih i TV uloga, i preko 40 pozorišnih, po kojima ćemo je pamtiti.

- Nije sve bilo tako sjajno i jednostavno - bilo je i mnogo razočaranja u karijeri, pauza, odustajanja, razmišljanja da ne radim dobro i da nisam dobra glumica. Shvatila sam da život nije lepa, laka priča, već velika borba. Danas znam i da, kad naiđe loš period, proći će, i da će sve u životu, kako je pisao Ivo Andrić, jednom proći - govorila je naša "mala Neda".

IPAK POBEDNIK

NA 46. Festu, 2018, Nedi Arnerić svečano je bila uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

- Ne osećam se pobednikom, jer mi se čini da svoju životnu i profesionalnu trku još nisam istrčala. U nečemu sam ipak pobednik - trajem u kontinuitetu kao glumica preko pedeset godina. Bilo je tu uspona i padova, lepih i ružnih stvari, ali bez vas, pre svega vas Beograđana, koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim. Hvala što ste me podržavali i kad je bilo najteže - izjavila je primajući nagradu.

(Sutra: Pozorišna karijera)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)