Cate Blanchett predsjednica žirija 77. Mostre

Glumica je obilježila otvaranje Festivala u Cannesu 2018, kada je, također, predsjedavala žirijem (EPA)

Dvostruka oskarovka, australska glumica Cate Blanchett, predsjedavat će 77. međunarodnim filmskim festivalom u Veneciji, popularnom Mostrom, koji će biti održan od 2. do 12. septembra, izvijestili su u četvrtak organizatori.

Odluku o imenovanju 50-godišnje glumice i producentice predsjednicom žirija donio je 10. januara Upravni odbor Venecijanskog bijenala, čiji je Mostra dio, prenosi Hina 

“Svake godine s nestrpljenjem iščekujem venecijansku Mostru i svake je godine izbor filmova koji se prikazuju izuzetan. Venecijanski filmski festival jedan je od najatraktivnijih na svijetu. To je prava svečanost ovog provokativnog i poticajnog medija u svim njegovim oblicima.”

Umjetnički direktor festivala Alberto Barbera rekao je da mu je veliko zadovoljstvo pozdraviti Blanchett u Veneciji u funkciji predsjednice žirija nakon što joj je aplaudirao u veličanstvenoj ulozi Elizabete u filmu indijskog režisera Shekhara Kapura i Nema me američkog režisera Todda Haynesa, u kojemu utjelovljuje Boba Dylana.

Angažirana u borbi za ženska prava

Za potonju ulogu na Mostri 2007. nagrađena je Volpijevim peharom.

Blanchett je poznata po angažmanu u borbi žena protiv seksualnog nasilja, naročito nakon skandala s Harveyjem Weinsteinom.

Glumica je obilježila otvaranje Festivala u Cannesu 2018, kada je, također, predsjedavala žirijem, izjavom da će proteći mnogo vremena dok se filmska industrija ne okrene u korist žena.

“Za duboke promjene potrebne su specifične aktivnosti”, rekla je tada Blanchett.

Izvor: Agencije