Daleko je Egipat...

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.01.20. | 16:38

Srbiju čekaju dva kruga kvalifikacija do Svetskog prvenstva

Promene. Reč koja se najčešće čuje poslednjih dana kada je srpski rukomet u pitanju. Slom muške reprezentacije na Evropskom prvenstvu, gde u jednoj skromnoj grupi nije uspela da osvoji ni bod, izazvao je veliki revolt i pitanje koliko je dubok taj ambis u koji je srpski rukomet upao.

Međutim, koliko god svi, jednoglasno, pozivali na promene, nema naznaka da iko ima plan kako da se one izvedu. Ni ko da ih učini. Kao da svi čekaju da dođe neko sa strane i završi posao...

Izabrane vesti

I dok čekamo da vidimo da li će se zaista išta zatresi u srpskoj kući rukometa, da bacimo pogled kakvi su naredni koraci koji čekaju mušku reprezentaciju. Jasno da neće videti Olimpijske igre ove godine, a naredni cilj je plasman na Svetsko prvenstvo, koje će se u januaru 2021. godine igrati u Egiptu. Biće to ujedno prvi svetski šampionat sa čak 32 zemlje učesnice.

Od toga će Evropi pripasti čak 14 mesta (u stvari 13, plus svetski šampion Danska). Na prvi pogled deluje da Srbija može do jednog od tih 15 mesta, međutim, prvo treba napomenuti da je na tekućem Evropskom prvenstvu, od 24 reprezentacije učesnice, naša zauzela 20. poziciju.

Dalje, jedno mesto je već ugrabljeno, pripalo je Danskoj kao aktuelnom svetskom prvaku. Na tekućem EP biće još četiri karte podeljene, za četiri najbolje selekcije, a sada je jasno da među njima neće biti Danske, koja je senzacionalno ispala u prvom krugu, a neće biti ni Francuske, koja je takođe odletela kući, što je takođe senzacija.

Srbiju će do Svetskog prvenstva čekati dva kruga kvalifikacija, zbog sve lošijih rezultata, pa će morati žestoko da se pomuči, ali i da se pomoli dobrom žrebu, da bi se našla na Svetskom prvenstvu. Najpre, Orlovi će morati da igraju pretkvalifikacije. U njima su četiri selekcije pobednice prvog dela pretkvalifikacija: Izrael, Litvanija, Rumunija i Turska. Sa njima će se naći u žrebu i šest najslabijih reprezentacija sa tekućeg Evropskog prvenstva, a to su Srbija, Ukrajina, Letonija, Bosna i Hercegovina, Rusija i Poljska.

Od ovih deset reprezentacija će se žrebom dobiti pet parova, koji će igrati po dve utakmice eliminacija, a pobednici tih dvomečeva će proći dalje. Te utakmice će se igrati 15/16. i 18/19. aprila.

Onda dolazimo do odlučujućeg dela kvalifikacija, iz kojeg ćemo dobiti poslednjih devet evropskih predstavnika. Pet pobednika pretkvalifikacija će se naći u žrebu sa 13 preostalih selekcija sa Evropskog prvenstva koje se nisu plasirale na svetski šampionat. Sada se već zna da će tu biti Francuska, Severna Makedonija, Švajcarska, Holandija i Crna Gora. I, dakle, sve ostale selekcije koje su prošle u drugi krug tekućeg prvenstva Evrope, a koje ne dobace do polufinala.

Žreb za baraž održaće se, prema poslednjim informacijama, jer je došlo do pomeranja, kada se bude kompletirala lista učesnika olimpijskih kvalifikacija za Tokio.

Srbija je igrala na poslednjem Svetskom prvenstvu 2019. godine i zauzela je 18. mesto. Pre toga, propustila je dva Mundijala, a 2011. i 2013. godine bila je deseta. Poslednju medalju osvojila je 2001. u Francuskoj, bila je bronzana, a zanimljivo je da je bronzu uzela i 1999. godine, kada se takođe šampionat planete igrao u Egiptu.

Tačno može da se isprati, kao po liniji, taj pad srpskog rukometa, od bronze 1999. do 18. mesta 2019. Korak po korak, sigurnim putem ka dnu...

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara