Slobodan zbog odluke tužilaštva: Stefanović nezadovoljan zbog odustajanja od krivičnog gonjenja Filipa Koraća

16. 01. 2020. u 21:20

Pripadnici MUP-a hapse i rizikuju, a neko uvek nađe razlog da izrekne blažu kaznu

Слободан због одлуке тужилаштва: Стефановић незадовољан због одустајања од кривичног гоњења Филипа Кораћа

Nebojša Stefanović Foto P. Milošević

MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Filip Korać, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić označio kao jednog od najopasnijih kriminalaca u Srbiji, u ovom trenutku slobodan čovek u skladu sa odlukama srpskih tužilaštava i sudova.

Stefanović je, gostujući na TV Hepi, kazao da pripadnike policije boli što hapse ljude i rizikuju, dok, s druge strane, neko, da bi izbegao rizik, pronalazi razloge da im izrekne blažu kaznu. On je dodao da je na sreću pooštren Krivični zakonik za najteža krivična dela.

- Jedva čekam da vidim novu sudsku praksu, jer kad neko, ko je već osuđivan, to uradi drugi put, biće osuđen na ozbiljnu dugogodišnju zatvorsku kaznu. Time što svakog kriminalca uhvaćenog da je organizovao grupu, koja, na primer, diluje narkotike, osudimo na 15 ili 20 godina zatvora, šaljemo poruku da više nikom neće pasti na pamet da to radi - rekao je Stefanović.

Ministar je podsetio da je u januaru prošle godine tražio pooštravanje kaznenih odredaba za najteža krivična dela i drugačiju politiku odmeravanja kazni za ilegalno posedovanje oružja, jer se, kako je rekao, često dešavalo da policija zbog tog krivičnog dela uhapsi baš nekog iz kriminalne grupe Filipa Koraća, a da on bude osuđen na uslovnu kaznu.

- Bez trunke sumnje to oružje je bilo namenjeno ili za izvršenje teškog krivičnog dela ili za međusobne kriminalne obračune. Onda dođemo do toga da neko te ljude ne stavi čak ni u pritvor, već se brane sa slobode - rekao je Stefanović.

Kako je istakao, posle toga bude izrečena presuda po kojoj ta osoba dobije godinu dana uslovno, nanogvicu, tri ili šest meseci zatvora.

-Hapsimo ljude, mi smo ti koji im stavljaju lisice, rizikujemo, i naše porodice sutra treba da strepe, a onda neko, da se ne bi izlagao riziku, da bi bio fin i da bi mu bilo lakše, nađe trunku razloga da izrekne blažu kaznu. To demotiviše ljude u policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Miša

16.01.2020. 21:40

Policija radi svoj posao,korektno i profesionalno. Verujem Stefanovicu da ostali organi u postupku treba da malo preispitaju svoj rad.

MAKSS84

16.01.2020. 22:38

Na deli se vidi cijom krivicom je Korac izmakao pravdi i zasluzenoj kazni.

Marija

16.01.2020. 23:08

To sto se sada Korac izvukao, ne znaci da ce tako moci i drugi put! Dokazi ce ga procesuirati.

Miki

16.01.2020. 23:16

Sve je ispravno rekao. Sudstvo i tužilaštvu su nephodne ozbiljne reforme.

Milica

16.01.2020. 23:21

Policija je odlučna u borbi protiv kriminala, korupcije i narko mafije ali bi i drugi istražni i sudski organi morali da rade krajnje profesionalno i uhapšene kriminalce, iz straha ili neke lične koristi, ne puštaju na slobodu već ih procesuiraju.

Milojko

16.01.2020. 23:35

Време је да казну добије тужилац који је дозволио овакво скандалозно понашанје и убицу деце на подмукао начин пустио на слободу.

sakter87

16.01.2020. 23:39

Kako i nebih bio nezadovoljan,policija radi svoj posao ali ga tuzilastvo ne radi kako bih trebalo...

Momir

16.01.2020. 23:40

Nadamo se da ce novi zakon smestati kriminalce iza resetaka,a ne stavljati ih vise da kaznu vrse u udobnosti svog doma.

tmujo

17.01.2020. 00:29

tuzilastvo ima najvece plate van privrede,za platu od 250 ili vise hiljada nisu spremni da rizikuju tj.da se zamere kriminalcima a policija te iste juri i hapsi za 3-4 puta manje plate sta je ovde normalno nek mi neko objasni.Za tu platu siguran sam postoje casni i posteni tuzioci koji hoce i smeju da procesuiraju treba im to omoguciti na bilo koji nacin jer ovako se urusava sve i dzaba krecimo.Uvesti pod hitno instituciju koja ce imati pravo nadzora nad tuzilastvom i hapsenje istih.

loli

17.01.2020. 08:21

Tuzilastvo bi trebalo malo bolje da radi svoj posao ili da se preduzmu ozbiljne reforme.

Zmaj

17.01.2020. 08:31

Ko može i da bude zadovoljan radom tužilaštva, kad svakog kriminalca puste na slobodu ili eventualno u udobnosti svog doma da služi kaznu.

Milicija ex

18.01.2020. 08:20

Policija mora više da se trudi i bude uporna u obezbjeđenju dokaza krivičnih dela. Isto i tužilaštva. Ovako to liči na ping pong. Teraj od sebe i peri ruke.