MINISTAR PROSVETE O BEZBEDNOSTI DECE: Penzionisani policajci čuvaće srpske đake
Foto: Tanjug

MERE I STRATEGIJA DO 2030

MINISTAR PROSVETE O BEZBEDNOSTI DECE: Penzionisani policajci čuvaće srpske đake

Društvo -

Ima plan Osim pojačanog obezbeđenja u školama, Mladen Šarčević najavio promene u bodovanju male mature i konkurs za zapošljavanje prosvetnih radnika

Đake u srpskim školama uskoro bi mogli da čuvaju penzionisani policajci kao vid dodatnog obezbeđenja, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nakon slučaja Duška S. (44), koji je nedavno usred bela dana neometano ušetao u OŠ „Ujedinjene nacije“ na Ceraku i uznemiravao devojčice četvrtog razreda, o čemu je Kurir pisao, ministar je najavio da će o bezbednosti učenika danas razgovarati s ministrom policije Nebojšom Stefanovićem i premijerkom Anom Brnabić.

- Tražimo modalitete da li penzionisani policajci koju u pedeset i nekoj godini odu u penziju mogu da budu jeftinije angažovani i da pomognu kako bi ih bilo više - rekao je Šarčević. On je upozorio da o bezbednosti dece dodatno moraju da misle i direktori ustanova i pritom je oštro iskritikovao direktorku OŠ „Ujedinjene nacije“ zbog propusta.

Šarčević je predstavio i novu strategiju obrazovanja do 2030. godine, koja između ostalog predviđa da 45 odsto učenika upisuje gimnazije, kao i da će biti 13 tipova gimnazija. On je ponovio da će 2022. godine na maloj maturi kombinovani test zameniti PISA zadaci, ali i da će verovatno biti izmenjen način bodovanja, te da će uspeh iz škole nositi 50 bodova, umesto dosadašnjih 60, a isto toliko nosiće i testovi, umesto 40.

Šarčević je najavio da će krajem januara biti raspisan prvi konkurs za zapošljavanje prosvetnih radnika, a da će prednost imati prosvetari koji dugo rade na određeno vreme, kao i da će se gledati kvalitet njihovog rada. Naredni konkurs biće u februaru, a sledeći u martu.

Ministar je podsetio da je pre nekoliko meseci formirana jedinica koja se isključivo bavi nacionalnim programima, koje će izdavači moraju da primenjuju:

- Ja kao ministar imam pravo da udžbenik koji to ne poštuje ne stavim u katalog.

O burmi na malom prstu NISAM MASON

Na Tviteru se povela polemika zašto ministar Šarčević nosi burmu na malom prstu desne ruke, neki su zaključili da se ugojio, a on je za Kurir poručio da se nije ugojio i da nije mason:

- Domali prst sam slomio u osmom razredu i ne mogu da nosim prsten na njemu. Paroh mi je rekao da je propisano da se burma nosi na malom prstu kad ne može na domalom.

(Kurir.rs / M. B. / Foto:Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track