Jugoslovenu dodeljena Nobelova nagrada za fiziku 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Listovi Pravda i Vreme pisali o snežnim nepogodama u Jugoslaviji, poseti kneza Hrvatskoj i o ratnim zbivanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Vreme prenosi vest o tome da je danas u Bernu dodeljena Nobelova nagrada za fiziku profesoru ciriške politehničke visoke škole, gospodinu Ružički.

Ono što je interesantno je to što je Ružički Jugosloven, rodom iz Hrvatske. Predaja je bila izvršena na svečan način, u prisustvu celokupnog profesorskog zbora i jugoslovenskog zbora i jugoslovenskog konzula u Cirihu.

U Banjaluci je organizovana akcija za zimsku pomoć, piše Vreme. Mnogi građani sami dolaze i upisuju svoje priloge za svoje siromašne sugrađane.

Osim priloga opštine, Narodne banke i drugih ustanova, danas je podban Petar Cvetković doneo rešenje kojim se kao prva pomoć Banske uprave dodeljuje deset hiljada dinara odboru za zimsku pomoć. Jugoslovenu dodeljena Nobelova nagrada za fiziku 2

Dnevni list Vreme takođe piše i o potapanju tri britanske podmornice. Podmornice “Zihros”, Andajn” i “Starfiš” bile su angažovane za opasnu službu, kako navodi nemačko ministarstvo mornarice.

Nemačke radio stanice javile su da su spaseni neki članovi posada, kao i da je ovo prvi gubitak britanskih podmornica u ovom ratu. Ono što je iznenađujuće u ovoj tragediji je to što su jedan deo posade spasili upravo Nemci.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pravda prenosi vest o najžešćem napadu na Finsku koji se desio od početka rata. Naime, više stotina sovjetskih aviona poletelo je iz baza u Lenjingradu, Baltiskiu, Ezelu i Dage.

Broj bačenih bombi je ogroman, a samo na ostrvo Dage bačeno je 10 bombi. Ipak, kako javljaju posmatrači, nijedan vojni objekat nije pogođen u ovom vazdušnom napadu. Zbog ovog npada Norveška vlada uložila je protest u Moskvi zbog preletanja sovjetskih aviona preko Norveške teritorije.

U Narodnom kazalištu u Zagrebu priređena je predstava u čast boravka kneza Pavla i knjeginje Olge u njihovom gradu. Predstavi je predhodio veliki prijem u Banskim dvorovima, u čast kneza i knjeginje, prenosi Pravda.

Knez tom prilikom izjavio da predstavnici hrvatskog naroda mogu biti uvereni da će on i dalje ulagati snagu i volju da sporazum koji su oni izdejstvovali urodi plodom, što svi od njega i očekuju. Takođe, knez Pavle je dodao da će se i dalje baviti izgradnjom državne zajednice i da on smatra da će se izgradnja odvijati bez velikih poteškoća.Jugoslovenu dodeljena Nobelova nagrada za fiziku 3

Usled velikog snega i hladnoće već četiri dana je prekinut saobraćaj na liniji Prilep – Južni Brod – Kičevo. Sneg je na ovoj deonici napadao do visine od jednog metra, zbog čega čak ni pošta ne može da saobraća iz Kičeva.

Ipak danas se u Južnom Brodu pojavio prvi autobus iz Kičeva, ali sa zakašnjenjem od deset časova. Ipak zbog snega, taj autobus nije mogao da produži za Prilep, što je njegova redovna trasa.

Zbog snega, Kičevo je odsečeno od svih okolnih mesta, što predstavlja problem zbog nestašice petroleja i benzina, pa je pitanje da li će autobusi moći uopšte da saobraćaju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari