ZUBIN POTOK – Na jezeru Gazivode, deveti put za redom u nedelju na Bogojavljenje, od 13.00 časova biće održano tradiconalno plivanje za Časni krst, a kako su najavili organizatori ove godine učestvovaće više od 100 plivača.

Plivanje za Časni krst u Gazivodama organizuje crkva Svete Trojice u Zubinom Potoku, Dom kulture “Stari Kolašin” i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a prema rečima protojereja Milana Vasića plivanje za časni krst je centralna proslava Bogojavljenja u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Vernik, koji 19. januara prvi prepliva deonicu u Gazivodama dugu 33 metra, koja simbolizuje broj godina koliko je imao Isus Hrist kada se krstio u reci Jordan, poneće kući jedinstveni drveni osveštani krst, izrađen u duborezu, ali i zlatnik sa ikonom Bogojavljenja, prenosi Kosovo online.

Za Časni krst u Zubinom potoku, tradicionalno plivaju i žene, a Milica Ðurić iz severne Kosovske Mitrovice, koja je pre tri godine uz dogovor svih učesnika prva doplivala do krsta, ove godine će peti put zaplivati na jezeru Gazivode.

Ðurić će, kako je kazala, ove godine za časni krst plivati sa posebnim motivom, odnosno posvetiće ga Srbima u Crnoj Gori i na taj način im dati podršku u borbi koju vode za očuvanje svetinja.

Organizatori su i ove godine, za sve učesnike, bilo da su isplivali celu deonicu ili su se samo pokvasili vodom, pripremili zahvalnice i po bocu Dečanskog vina kao uspomenu na taj poduhvat.