Novinari koji su umetničku igru učinili važnom 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa, uručio je juče nagradu Beogradskog festivala igre „Visa iskorak“, Nevenu DŽodanu, uredniku kulture u Blicu, u Klubu književnika.

– Nagrada se do sad dodeljivala novinarima, a od ove godine redakcijama kulture sa idejom da „Visa iskorak“ pošalje novinare van granica Srbije da uvide kako ovaj beogradski festival pulsira na nekim drugim scenama – kazala je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Ona je istakla da je Festival prisutan i u regionu, dok ove godine čuveni New York city balet dolazi u Srbiju, u Novi Sad i Beograd, ali će zahvaljujući festivalu – koproducentu, gostovati između ostalog i u Tel Avivu i Budimpešti…

– Ne pripadam generaciji interneta, online medija i nisam neko ko je odrastao uz društvene mreže i medije koji pulsiraju na jedan skroz drugačiji način. Daleke 1989. kada sam otišla u NJujork na neke prve audicije, videla sam da moje kolege igrači, malo iskusniji, na audicije nose prave knjige u kojima su prikazani njihovi angažmani, ugovori ali i novinski isečci, koje su pažljivo sekli iz različitih novina. Bile su to najave predstava, kritike, i od te osamdeset i devete godine bukvalno sve što sam radila i što je izašlo u štampanim medijima ja imam – ukazala je Jung i dodala da je tako i sa Beogradskim festivalom igre. Naime, ona od 2003. godine, od kada su se pojavili prvi naslovi i najave ovog festivala, sve to čuva i smatra da će nekome ko se jednog dana bude bavio istorijom umetničke igre na ovim prostorima ta zbirka značajno olakšati posao.

– Među tim tekstovima nalaze se oni koje su napisali apsolutni šampioni među novinarima sa najviše tekstova, podstreka Beogradskom festivalu igre, a neko od njih su: Muharem Šehović, Raško Kovačević, Miona Kovačević, Dragan Stošić, Sonja Šulović, Dragan Jovićević. Oni su uradili najviše tih intervjua koji danas čine istoriju Beogradskog festivala igre – kazala je Aja Jung i zaključila da su ti ljudi iza scene i kamera učinili Beogradski festival igre velikim, a umetničku igru u Srbiji važnom.

Pre dodele nagrade prikazan je kratak film a postavljena je i izložba tekstova koji su tokom godina najavljivali i pratili Beogradski festival igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari