commons.wikimedia/SPO
Ministarka pravde Austrije Alma Zadić

Došla je kao izbeglica, a danas je prva ministarka u vladi koja nije rođena u Austriji. “Za Bosnu me vežu sećanja, ali moj društveni život je ovde”, kaže Alma Zadić. Ipak, i danas je pitaju: “Odakle si ti stvarno?”

“Prva ministarka pravde iz redova Zelenih istovremeno je i najmlađa na toj funkciji. A pre svega, ona je prva članica austrijske vlade koja nije rođena u Austriji”, piše “Cajt”. Nemački list navodi da je ona u školskom uzrastu u svojoj rodnoj Tuzli doživela početak rata.

– Uvek sam iznova suočena s pitanjem: Odakle si stvarno? Tek u Njujorku sam zaključila da se ne moram odlučiti da li sam sad Austrijanka ili Bosanka. U Njujorku sam uvidela da se mogu imati različiti identiteti. Naučila sam da su i Austrija i Bosna, ali i Evropa, deo mene – rekla je Alma Zadić.

Danas Alma putuje u BiH nekoliko dana godišnje u posetu tetkama i rođacima.

– Za Bosnu me vežu sećanja, ali moj društveni život i moji prijatelji su ovde. To je kao kada posetite staru domovinu i onda se vratite u svoj stvarni život ovde u Beču – rekla je ona.

U svom razredu bila je jedina koja nije govorila nemački. Kada je nastavnicu pitala da joj objasni zadatak iz matematike, osorno joj je odgovorila: “Zašto, ionako nećeš ništa postići.”

Kada se prebacila u drugu školu, u kojoj je bilo više dece migrantskog porekla, Alma je, zahvaljujući dopunskim časovima, brzo naučila nemački, maturirala je sa odličnim ocenama, studirala pravo, apsolvirala jedan semestar u inostranstvu u Milanu, a nakon toga je provela dve godine na magistarskim studijama na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.

Vreme koje je provela s različitim nacijama bio je proboj u pokušajima da pronađe samu sebe. Ona zbog toga smatra da pitanje za koga navija nije fer.

– Na primer kada Austrija igra fudbalsku utakmicu sa BiH. To je isto kao pitanje majci čija deca igraju tenis za koje dete navija – uporedila je ona.

Ispričala je da su roditelji uvijek pokušavali da je drže dalje od rata i svih surovosti. “Oni s nama nikada nisu o tome razgovarali, ali u jednom trenutku počneš sebi da postavljaš pitanje kako je moglo da ode toliko daleko. Kako je moguće da u jednom društvu, koje je bilo tako homogeno, dođe do toga da komšije udare jedni na druge”, kaže Alma Zadić.

Rekla je da je politika nahuškala ljude, podelila ih i počela da dehumanizuje grupe ljudi,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here