Protest u Kragujevcu: Da razbistrimo Srbiju i prodavce magle pošaljemo u političku istoriju 1Foto: 1 od 5 miliona Kragujevac (arhiva)

Sa protesta „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu upućen je poziv građanima da „ustanu, razbistre Srbiju, a ‘prodavce magle’ pošalju zauvek u političku istoriju“.

„Poslednjih meseci se gusta otrovna magla spustila nad Srbijom, zagađen je vazduh, voda, zagađena je medijska scena, politički život, međuljudski odnosi“, rekla je na Đačkom trgu potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

Rakić je kazala da su u Demokratskoj stranci čvrsto rešeni da stoje u „jedinstvenom otporu“ sa građanima, opozicionim strankama, udruženjima i sindikatima u želji da ruše „korumpirani kriminalni režim“.

„Samo zajedno u jednoj koloni moguće je srušiti autokratu“, ocenila je Rakić.

Dodala je da je bojkot izbora uplašio Vučića i za njega nema rešenje, zato što će bojkot potpuno ogoliti prirodu vlasti.

„Pokazaće da je u Srbiji duboka politička kriza. Odluka da se bojkotuju izbori je teška, ali jedina prava“, rekla je Rakić.

Ocenila je da je građanima teško, ali da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću još teže.

„Jer, priznaćete nije lako biti sluga, a glumiti gospodara, biti lud, a praviti se normalan, biti kukavica, a praviti se hrabar, biti nazadan, a praviti sa napredan, biti izdajica, a praviti se rodoljub“, rekla je Rakić.

Potpredsednik pokreta Dveri Milovan Jakovljević je rekao da za stanje u zemlji nije kriv samo Vučić nego i stranci, „njegovi poslodavnci koji su ga postavili za kolonijalnog upravnika“.

Ocenio je da oni odlično znaju da su u Srbiji zgaženi ustav, zakon, ljudske i medijske slobode.

„Ćute, zato što ne mogu da pronađu u Srbiji većeg zagovornika njihovih interesa ni većeg izdajnika srpskog naroda koji će da ih ostvari, zato ga trpe i njih se ne tiče naša patnja“, rekao je Jakovljević.

Istakao je da su veliki problem – kriminalci, ulizice i poltroni, koji su se popeli do nezasluženih visina, došli do ogromnog kapitala sa kupljenim diplomama.

„Padom Aleksandra Vučića i nakaradnog, kriminalnog režima ponovo će biti niko i ništa, ostaće bez privilegija, povlastica i kapitala, a boga mi, mnogi od njih i bez slobode“, rekao je Jakovljević pred oko 100 građana.

On je rekao da je Vučić podelio narod i crkvu, ali i „jednu dobru stvar“ – ujedinio je ljude koji ne pristaju na teror, na njegovu kriminalnu i batinašku falangu koja u Srbiji uteruje strah.

Jakovljević je rekao da je strah razlog što na protestu nije 15.000 ljudi.

Poručio je da ljude treba ohrabriti i da narod mora da ustane da bi ovaj režim pao.

Protest u Kragujevcu završen je šetnjom od Prve kragujevačke gimnazije centralnim gradskim ulicama do zgrade „Ureda“.

Učesnici šetnje su duvali u pištaljke i uzvikivali „Vučiću, lopove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari