ŠTETNE MATERIJE JOŠ U VAZDUHU! GORAN TRIVAN PRODAJE MAGLU: Samo se pere, ne nudi konkretno rešenje
Skida odgovornost sa sebe... Goran Trivan, Foto: Zorana Jevtić

Opasno

ŠTETNE MATERIJE JOŠ U VAZDUHU! GORAN TRIVAN PRODAJE MAGLU: Samo se pere, ne nudi konkretno rešenje

Društvo -

Umesto da ponudi rešenje za smanjenje zagađenja vazduha u Srbiji, ministar ekologije osuo paljbu po zagađivačima, a krivcem proglasio i samu planetu

Dok se građani danima guše u smogu, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan počeo je konačno da se pojavljuje u medijima. Ali, umesto da ponudi rešenje za poboljšanje kvaliteta vazduha, on pokušava da skine krivicu sa sebe optužujući druge za zagađenje.

Trivan je po ko zna koji put priznao da je kvalitet vazduha u Srbiji loš, ali je za to glavnim krivcima označio termoelektrane, individualne kotlarnice i saobraćaj.

- Najveći zagađivači su termoenergetski kapaciteti, uglavnom termoelektrane i prateća logistika, uključujući kopove uglja, koji proizvode ogromne količine ugljene prašine, koja ide u vazduh. Važan zagađivač su i sistemi za grejanje, od gradskih toplana do privatnih ložišta i individualnih ložišta u institucijama, upravnim zgradama, školama, bolnicama.

Tu je i saobraćaj, koji je poslednjih godina počeo da postaje jedan od dominantnih zagađivača našeg vazduha - jadao se Trivan u emisiji „Sedmica“ na Prvom programu Radio Beograda.

foto: Zorana Jevtić

Ministar se požalio i na to da, iako Ministarstvo životne sredine ima zakonsku mogućnost da zabrani rad najvećim zagađivačima, poput termoelektrana i toplana, to u praksi nije lako sprovesti jer može da ugrozi privredni sistem zemlje i da utiče na život građana.

- Kada bismo radikalno pristupili kažnjavanju i zabranili rad nekih kapaciteta koji dramatično zagađuju vazduh, poput termoelektrana, mogli bismo da ugrozimo privredni sistem jer su one najveći proizvođači električne energije i to bi moglo da utiče na život u Srbiji. Tu pravimo kompromise da bi građani mogli normalno da funckionišu, a da istovremeno nateramo zagađivače da budu odgovorniji prema životnoj sredini - rekao je Trivan.

Kako bi skinuo odgovornost sa sebe Trivan je izjavio i da je kvalitet vazduha u Srbiji isti poslednjih deset godina i za trenutno stanje optužio planetu koja sada uzvraća udarac. - Apsolutno je netačna teza da je vazduh ove ili prošle godine gori i zagađeniji nego što je ikada bio. Podaci govore da je samo u Beogradu isto stanje svih ovih godina sa manjim i većim skokovima. Promena je što nam, za razliku od prethodnih godina, sada stižu reakcije planete na zagađenje, kroz drugačije kretanje vazdušnih masa, odnosno kroz nekretanje - rekao je Trivan.

Zdravije, jeftinije

GRAĐANI TRAŽE SUBVENCIJE ZA BICIKLE

Novosadska biciklistička inicijativa uputila je predlog Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Srbije da subvencioniše kupovinu bicikala kako bi se veći broj građana opredelio za to jeftino i efikasno prevozno sredstvo koje čuva životnu sredinu i kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

- U Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor - navode iz Novosadske biciklističke inicijative.

Kurir.rs/ E. K Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track