AKPA: Profesorku Rakić-Vodinelić varaju utisci 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) reagujući na jučerašnju izjavu profesorke prava Vesne Rakić-Vodinelić datu u emisiji “Utisak nedelje” u kojoj je govoreći o stanju u srpskom pravosuđu i ustavnim izmenama povezala AKPA sa tzv. gongo delovanjem i sa Udruženjem sudija i tužilaca sa kojima AKPA navodno radi u sadejstvu postavlja pitanje: „Čemu služe takve uvrede na račun našeg udruženja?“

„AKPA je kao strukovno pravosudno udruženje koje danas broji preko 120 sudija i tužilaca i pored toga još više desetina njihovih budućih kolega koje pohađaju Pravosudnu akademiju, osnovano pre šest godina, dakle, mnogo ranije nego što je javna rasprava o izmenama Ustava započela“, navode iz ovog kluba. 

U toj raspravi AKPA je, kako ističu, aktivno učestvovala zalažući se za utemeljenje pravosudnih saveta i Pravosudne akademija kao institucija nezavisnih od politčkog i svakog drugog uticaja, smatrajući da su jasne i javne procedure u pravosuđu najveća brana zloupotrebama, te je u tom smislu, navode, podržala konstitualizaciju Pravosudne akademije, ali istovremeno kritikovala neka druga ponuđena rešenja dajući predloge za njihovom izmenom.

AKPA je, takođe, osudila političke pritiske na pravosuđe i bori se, kako navode, protiv tabloidnih napada na sudove, tužilaštva i pravosudne funkcionere, te predlaže zakonske izmene kao rešenja za ove probleme.

Utisak profesorke Rakić-Vodinelić da AKPA svoje delovanje zasniva na interesima vladajućih političkih elita i u sadejstvu sa Udruženjem sudija i tužilaca jednako je pogrešan kao što bi bio onaj u kome bi se iz činjenice da je profesorka Rakić-Vodinelić u isto vreme predavala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu kada i Vojsilav Šešelj tvrdilo da je bila u vrednosnom ili političkom sadejstvu sa njim. Dakle, AKPA nema ništa zajedničko sa Udruženjem sudija i tužilaca, već naprotiv, ima sasvim drugačiju viziju našeg pravosuđa“, navode iz kluba.

Iz AKPA poručuju da, budući da se AKPA zalaže za demokratičnost, slobodu izražavanja i dijalog, to pozdravlja činjenicu što se profesorka Rakić-Vodinelić upustila u raspravljanje o problemima pravosuđa i odnosima sudija i tužilaca sa političkim faktorima, što jeste važna i legitimna tema, ali uvreda, i to bez argumentovanog povoda, upućena prema AKPA, ističu,  ne treba da bude prihvatljiv način na koji se ta sloboda izražavanja uživa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari