Cibona leči evroligaške rane 1Foto: STARSPORT

Radna nedelja koju je Crvena zvezda započela prošlog ponedeljka, kada je u ABA ligi savladala Megu, završava se večeras mečom 16. kola regionalne lige protiv Cibone (hala Aleksandar Nikolić, 18.00).

U međuvremenu su crveno-beli odigrali dva kola Evrolige u kojima su kod kuće (ne)očekivano izgubili od Žalgirisa i Albe, čime su sebi dodatno zakomplikovali plasman u Top 8 fazu evropskog takmičenja. Trener crveno-belih Dragan Šakota odlučio je da rastereti igrače odgovornosti i za poraze je okrivio premor usled previše gustog rasporeda. Šakota je i posle Albe ostao pri stavu da ekipa nema krizu rezultata, već da jednostavno nije uspela da isprati pakleni tempo koji joj je serviran previše zbijenim rasporedom. Zvezda je protiv Žalgirisa igrala u sredu, a protiv Albe u petak, čime je uz susret ABA lige zaokružila čak tri meča u samo pet dana.

Posle kratkog predaha od tek dva dana odmora, crveno-beli moraju da večeras u hali Pionir pobede Cibonu kako ne bi sebi dodatno iskomplikovali sudbinu i oko odlaska u plej of Jadranske lige. Mornar je posle produžetka uspeo da napravi iznenađenje u Zagrebu i savlada Cedevitu Olimpiju (90:91) čime je sebi znatno olakšao put ka četvrtom mestu. Cedevita Olimpija je ovim porazom dovela sebe u poziciju da će strepiti ne samo za treće mesto, već možda i za plasman u plej of. Koliko god da ovakav razvoj stvari s jedne strane ide na ruku Zvezdi, jer joj se u nekim kombinacijama usled serije dobrih rezultata mogu otvoriti i vrata trećeg mesta, što bi joj u polufinalu omogućilo izbegavanje Partizana, toliko joj s druge možda i ne odgovara. Ovim porazom Cedevite Olimpije vrata plej-ofa još uvek su ostala otvorena i za FMP, a malu šansu za završnu fazu sada može da ima i Primorska, čime je konkurencija za preostala dva mesta u plej-ofu (Partizan i Budućnost su praktično sigurni na prva dva mesta) postala još veća.

Dobitnih kombinacija za plej-of je mnogo, a za Zvezdu je u svakom slučaju jedina sigurna ukoliko pobedi Cibonu i tako naredne izazove dočeka s pozicije broj četiri, koju već duže vreme juri na tabeli ABA lige. Košarkaš crveno-belih Vladimir Štimac upozorio je uoči večerašnjeg gostovanja da umor ne sme biti alibi, te da ekipa mora da se sabere i ostvari trijumf u Beogradu.

– Nemamo šta sada da pričamo o tome da je raspored težak, da smo umorni. I drugi igraju i drugi imaju teške rasporede. Nismo igrali dobro, izgubili smo dva meča u Evroligi i nema tu mnogo šta da se govori. Nastavljamo da se borimo i to je to. Treba nekada biti realan. Teško jeste, ali nema izgovora. Izgubili smo, sada da vidimo šta ćemo da radimo i kako da ispravimo greške. I šta sada? Treba da potonemo. To sigurno nećemo. Prvi ja ne reagujem tako, a siguran sam da neće ni ovi momci ovde. Svi mi dajemo srce za Zvezdu i tako će biti i na narednom meču protiv Cibone – zaključio je Štimac.

16. kolo

Cedevita Olimpija – Mornar 90:91

FMP – Partizan 57:87

Budućnost – Mega 90:76

Zadar – Igokea sinoć

Primorska – Krka sinoć

C. zvezda – Cibona 18.00

1. Partizan 13-3

2. Budućnost 12-4

3. Cedevita Olimpija 10-6

4. FMP 9-7

5. Mornar 9-7

6. C. zvezda 9-6

7. Primorska 8-7

8. Krka 6-9

9. Igokea 5-10

10. Cibona 5-10

11. Zadar 4-11

12. Mega 3-13

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari