На Малти оставка због убиства новинарке

ЛА ВАЛЕТА: Министарка Малте задужена за острво Гозо Џастин Каруана дала је оставку након што се показало да је њен супруг, бивши истражитељ убиства новинарке Дафне Каруане Галиције, признао да је био на одмору с једним од главних оптуженика за убиство.
g
Фото: pixabay.com

Министарка Каруана, која није ни у каквој вези с убијеном новинарком истог презимена, именована је у новој влади формираној прошле седмице. Она је у писму оставке навела да напушта функцију иако јој је тај случај "потпуно стран", наводи се у саопштењу издатом из кабинета премијера.

Она одлази након што је у недељу дневни лист Тајмс Малте открио да је њен супруг Силвио Валета отишао на фудбалску утакмицу у Велику Британију с пословним човеком Јоргеном Фенечом, оптуженим за саучесништво у у убиству Дафне Каруане Галиције, која се бавила истрагама корупције на највишим нивоима власти у малтешкој влади.

Џустин Каруана је у среду положила заклетву као министаека малтешког острва Гозо, другог острба малтешког архипелага, у новој влади коју води Роберт Абела. Ту је позицију имала и у прошлој влади Џосефа Муската, који је дао оставку због оптужби јавности да је покушавао заштитити пријатеље од истраге убиства новинарке.

Супруг сад бивше министарке био је заменик шефа полиције у време убиства новинарке Дафне Каруане Силвио Валета, убијене у експлозији аутомобила бомбе 16. октобра 2017. године.

Силвио Валета је отишао на фудбалску утакмицу Челзија у септембту 2018. године, након што се повукао из истраге. У недељу је признао да је путовао у Велику Британију с Јоргеном Фенечом, али тврди да тада није знао да је Фенеч осумњичен у тој афери.

Фенеч је оптужен за учествовање у убиству након што је новембру ухапшен у покушају бега из земље на својој јахти. Тренутно се води процес против тројице мушкараца осумњичених да су изазвали експлозију бомбе која је убила новинарку, преносе агенције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести