Optužnica protv Trampa: Opoziv predsednika na 111 strana

D. D. S.

20. 01. 2020. u 23:59

Početak dugo najavljivanog procesa u Senatu za opoziv šefa Bele kuće u SAD

Оптужница протв Трампа: Опозив председника на 111 страна

AP Photo/Ana Ramirez

UOČI današnjeg početka suđenja američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu, njegov pravni tim ocenjuje da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

Argumenti demokrata u Predstavničkom domu, koje su usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, izneti su na 111 strana, uz tvrdnje da "ima i više nego dovoljno dokaza" za njegovu zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

- Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se meša u izbore 2020, koji će biti održani za nekoliko meseci - ističe se u argumentima Trampovog pravnog tima.

Predsednika zastupa advokat Bele kuće Pet Sipoloni, lični advokat Džej Sekulov, Ken Star koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine i advokat Alen Dersovic.


Još nije poznato hoće li na suđenju biti svedoka. O tome će odlučiti većina u Senatu, koju imaju Trampovi republikanci. Lider većine Mič Mekonel ranije je rekao da ne želi svedoke, ali ih demokrate zahtevaju zbog novih dokaza.


POLITIČKA ŠTETA

IAKO je malo verovatno da će Senat, koji kontrolišu republikanci, ukloniti Trampa sa dužnosti, njemu je važno da predstavi optužbe demokrata kao lov na veštice i da ograniči političku štetu za njegov reizbor na predsedničkim izborima u novembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije