Daš iskaz i nema te: Kako su svedoci protiv Ramuša Haradinaja završili kobno

Ivan Lovrić

21. 01. 2020. u 12:25

Daleko od toga da se neko zalaže za staljinistički princip: imaš Ramuša, imaš problem..

Даш исказ и нема те: Како су сведоци против Рамуша Харадинаја завршили кобно

PRIPOVEDA se da se Staljin obračunavao sa svojim protivnicima po principu: imaš čoveka, imaš problem - nemaš čoveka, nemaš problem!

Kopiranje ovog modela druga Kobe, primenjenog na Kosovu, bilo je kobno za svedoke protiv Ramuša Haradinaja. Najmanje petoro ljudi koji je trebalo da svedoče protiv njegovih zločina više nije živo. I tu nije kraj.

Tri meseca nakon što je kao svedok dao iskaz istražiteljima Specijalnog suda za zločine OVK, šumarski inspektor Nazim Rustemi je ubijen. Telo Rustemija pronađeno je pre mesec dana kod jezera Badovac. On je tokom sukoba na Kosovu bio talac OVK i pretpostavlja se da je sudskim istražiteljima govorio o zločinima protiv "nelojalnih Albanaca". Njegova sudbina je nastavak niza sumnjivih smrti i nestanaka svedoka protiv lidera OVK.

Bez namere da merimo "nivo jezera" i zločina, podsećamo da je Haradinaj okrvavio ruke na Radonjićkom jezeru, gde su nestali mnogi Srbi. Sada je likvidiran Rustemi, koji je trebalo da svedoči o zločinima protiv "nelojalnih Albanaca".

Svi ti nestanci, sumnjive nesreće i ubistva svedoka pali su u vodu na suđenjima u Haškom tribunalu i pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK. Oba su oslobodila odlazećeg premijera lažne države Kosovo od odgovornosti. Prvi sud je sada mehanički, drugi izgleda da je humoristički. Kao da im je namera da operu krvave Ramušove ruke. Da nije tragično, bilo bi komično.

Daleko od toga da se neko zalaže za staljinistički princip: imaš Ramuša, imaš problem... Ali problem jeste ko će mu jednom stati na put i reći da je kriv. Valja se ipak nadati da o njegovim zlodelima neće svedočiti samo istorija, već barem i jedan preživeli svedok na sudu. Naravno, ako pretekne.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije