Najnovije vesti
Vesti Beograd
Na Bežanijskoj kosi osvanula ČUDNA SKULPTURA visoka osam metara, evo o čemu je reč i KO STOJI iza ovog projekta

Na Bežanijskoj kosi osvanula ČUDNA SKULPTURA visoka osam metara, evo o čemu je reč i KO STOJI iza ovog projekta

Priznati beogradski ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, postavio je skulpturu visoku osam metara kao deo društveno angažovanog performansa.

Pijanista četka performans Foto: Andrej Josifovski / Privatna arhiva
Pijanista četka performans

Josifovski je, kao i mnogo puta do sada, za mesto na kojem prikazuje svoju umetnost odabrao svojevrsni urban distrikt na Bežanijskoj kosi i tu postavio skulpturu pod nazivom „Zlatni cvet“. Simbolika skulpture je jasna, s namerom izgleda kao sredstvo za čišćenje. Postavljen je tako da stoji nasuprot beogradskom „Pobedniku“.

Trenutak presecanja vrpce
Foto: Andrej Josifovski / Privatna arhiva
Trenutak presecanja vrpce

- Nekada je „Pobednik“ postavljen na svoje mesto kako bi, kao simbol izrugivanja, bio okrenut ka Austrougarskoj. „Zlatni cvet“ je simbol čišćenja i kao simbol kulture sa Bežanijske kose gleda na grad. On simboliše „zlatno doba“ kulture i umetnosti i liči na upotrebni predmet koji svi imamo u svojim domovima - objašnjava Josifovski.

On ističe da će svako u domenu svog zanimanja i života naći nešto što može da se očisti, te da su se mnogi već pronašli u njegovom novom projektu.

Pročitajte još

Ovaj performans sadržao je proceduru standardnu za postavljanje spomenika - otkrivanje skulpture, kao i svečano presecanje trake.

Kao deo performansa, Josifovski je napravio i 100 mini-replika „Zlatnog cveta“, koje je ostavio na „ključnim mestima u gradu“ koja treba da se očiste.

Mini replike ostavljene širom grada
Foto: Andrej Josifovski / Privatna arhiva
Mini replike ostavljene širom grada

- Skupljao sam građevinski otpad od rekonstrukcija po gradu i iskoristio ga kao postamente za manje cvetove. Svaki je potpisan i ima redni broj, a postavljeni su ispred Doma Narodne skupštine, Skupštine grada, Trgu republike... - kaže Pijanista.

Beograd je njegova ulična galerija

Andrej Josifovski poznat je po tome što namerava da od prestoničkih ulica napravi svojevrsnu uličnu galeriju. U okviru „Runaway“ festivala ulične umetnosti osikao je mnoštvo fasada na Bežanijskoj kosi, a u septembru protekle godine ovaj festival dobio je i svoje dorćolsko izdanje - „Downtown Runaway“.