Vučić obožava uštipke i čokoladnu tortu, Putin punjene kruške: U kuhinji Predsedništva Srbije, gde se spremaju jela za predsednika i mnoge svetske lidere (FOTO)

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

21. 01. 2020. u 18:30

Predsednik stalno žuri, pa najčešće pojede sendvič za pršutom i ljutom papričicom. Za Erdogana teletina i jagnjetina ispod sača

Вучић обожава уштипке и чоколадну торту, Путин пуњене крушке: У кухињи Председништва Србије, где се спремају јела за председника и многе светске лидере (ФОТО)

Foto P.Mitić

NAŠ predsednik Aleksandar Vučić stalno žuri. Zato najčešće jede sendvič sa njeguškom pršutom i ljutom papričicom. To prezalogaji između mnogobrojnih sastanaka.

Ovako za "Novosti" govori Gordana Jekić, zamenik šefa kuhinje u Predsedništvu Srbije, jedna od četiri kuvara koji svakodnevno spremaju obroke na Andrićevom vencu.

Za zaposlene i mnoge svetske lidere koji su dolazili u Beograd i razgovarali sa prvim čovekom Srbije.

Naša sagovornica, ali i Jovica Bura, šef kuhinje, kao i kuvari Ljubiša Veljković i Jovana Petrović, postali su poznati javnosti kada je predsednik prošle nedelje na instagram-profilu objavio sliku sa zaposlenima u kuhinji, pored lonca u kojem se krčkala sarma. To je, kako su nam rekli, i prvi put da je došao u restoran.

- Predsednik voli naša tradicionalna jela, sarmu, punjenu papriku i roštilj, od kojeg najviše leskovačke uštipke - kaže za "Novosti" kuvar Veljković. - Vrlo je jednostavan kada je reč o hrani.

Veljković je specijalista za kuvana jela, a Gordana za hladna predjela. Pravilo je da uvek međusobno probaju specijalitete onog drugog i onda uvek uvaže sugestije.

TADIĆ ZAHTEVAN, TOMA JEO KOD KUĆE KUHINjA u Predsedništvu počela je da radi 2004. godine kada je na čelu Srbije bio Boris Tadić. On je bio vrlo zahtevan, svake srede su se na Andrićevom vencu održavali širi sastanci sa njegovim saradnicima i pripremali su se obroci. Najviše je voleo pitu od heljde sa malinama. Jednom prilikom je događaj za koji je spremljeno posluženje otkazan u minut do 12. Naredni predsednik Tomislav Nikolić retko je jeo u Predsedništvu. On je doručkovao i ručao kod kuće.

PROČITAJTE JOŠ - Bajdenu jagnjetina, Putinu pastrmka

- Kada spremamo hranu, onda koleginica ili ja pripremamo predjela, a muškarci rade oko mesa - priča nam Gordana. - Nemamo neki tajni recept, samo je verovatno hrana koja se sprema u većim količinama ukusnija.

Kako su nam ispričali, oni sa istom ljubavlju kuvaju svakog dana, bio to običan bez većih poseta ili neki od onih kada stižu svetski lideri, a takvih je u Srbiji u poslednje vreme bilo mnogo. Protokoli ugovore sve detalje, pa i oko ishrane.

- Kada spremamo moramo da znamo te informacije. Na primer, kada je dolazila delegacija sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na stolu nije bilo svinjetine. Spremali smo teletinu i jagnjetinu ispod sača. Kažu nam i da li neki gosti ne jedu određene namirnice, ima li vegetarijanaca i sve to imamo u vidu kada se sastavlja meni - kaže Gordana.

Foto P.Mitić

Na stolovima prilikom važnih poseta uglavnom bude hladno predjelo (pršut, pašteta od pileće džigerice, a spremana je i od prepelice), zatim toplo predjelo u kojem su sarmice, a onda meso - roštilj ili ispod sača, riba... Retko se poslužuju supe ili čorbe.

Foto P.Mitić

Za slatko je zadužena poslastičar Mirjana Stanković koja je već 32 godine majstor svog zanata.

- Uvek ima od osam do deset vrsta kolača. Predsednik voli čokoladne torte. Kada je dolazio prvi čovek Rusije Vladimir Putin spremala sam punjene kuvane kruške. Prilikom posete nekadašnjeg lidera Turske Abdulaha Gula poslužili smo jagode sa prelivom, jer on ne jede mnogo namirnica, poput brašna. Uvek nam kažu kada u delegaciji ima ljudi koji ne uzimaju šećer, gluten... - priča nam Stankovićeva.

Foto P.Mitić

Na meniju restorana u Predsedništvu u utorak je bila sarma, pileći paprikaš, svinjska šnicla sa pečurkama, kuvana junetina, pohovano pileće meso sa spanaćem, roštiljska kobasica sa prebrancem, roštilj, riba, pita sa šljivama, moskva torta, urmašce, čiz kejk, riblja čorba, juneća supa... Kuvari i konobari kažu da je sve ukusno, zbog čega su bezbroj puta dobili pohvale gostiju, domaćih i stranih.

Foto P.Mitić

SVE POD KONAC SVI zaposleni u kuhinji deo su Garde Vojske Srbije. Na čelu restorana je zastavnik Goran Miljković koji vodi računa da sve, kao u vojsci, bude pod konac. Kako nam je rekao, radi sa odličnim timom koji nikada nije zakazao.

Na pitanje da sa čitaocima "Novosti" podele neke recepte, Gordana kaže da preporučuje salata obroke sa mnogo povrća, piletinom ili ramstekom, dok Ljubiša izdvaja piletinu ili pastu sa domaćim testom koji sami pripremaju.

Dama poslastičar izdvaja oranž kocke, jer, kako kaže, najviše voli kolače za koje ne treba da se isprlja mnogo posuđa, što je i stav svih domaćica u svakoj drugoj srpskoj kuhinji. Baš takva atmosfera je i u ovoj u Predsedištvu, iako je skromno osoblje možda i najzaslužnije što strani političari Srbiji nikada nisu mogli da skinu titulu najboljeg domaćina!


Foto P.Mitić

PORODICA KULINARA

JEKIĆI su porodično zaslužni za kuhinje u državnim institucijama. Muž Gordane Jekić, Božidar, bio je konobar u restoranu u Skupštini Srbije. Legendarni Boža otišao je u penziju, a njegova slika je i dalje u parlamentarnom restoranu. I Gordanin brat radi u restoranu Vlade u Nemanjinoj 22.


Foto P.Mitić


Foto P.Mitić




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)