Трамп хладио шампањац за историјски договор Београда и Приштине, а добио — авион у магли

© AFP 2023 / BORIS ROESSLERЛуфтханза авион
Луфтханза авион - Sputnik Србија
Пратите нас
Доналд Трамп, председник Америке, својевремено је најавио да ће, када буде постигнут историјски договор о нормализацији односа између Београда и Приштине, у Белој кући отварати шампањац. Сада, док се „шампањац хлади“, поручује да је уговор о обнови авио-лета Београд-Приштина — победа!

Трамп је тако решио да се огласи и „прослави“ постигнут договор да се успостави директни лет између Београда и Приштине, односно, Србије и Косова, сматрајући то још једном победом. Вероватно у одсуству коначног договора Срба и косовских Албанаца којем су се надали и који су најављивали.

Трамп спремао шампањац, а сад слави авион

Трамп је на свом Твитер налогу за авио-линију захвалио амбасадорима САД Роберту О‘Брајену и Ричарду Гренелу, који су, како је навео, успели да реализују подухват. Потписано је писмо о намерама са немачком авио-компанијом „Луфтханза“, иако за сада није познато када ће и да ли ће ова линија уопште прорадити, с обзиром да је ваздушна веза између два града у прекиду двадесет једну годину, а да део неба над Косовом контролише — НАТО.

Да ли је ово за Трампа толико „битна победа“, јер се код куће бори са импичментом, а у току је и кампања за председничке изборе? Да ли је у том смислу авио-линија Београд-Приштина значајнија за председника САД него за Србе? 

Зоран Миливојевић, бивши дипломата, каже да по реакцији Трампа испада да ова линија више значи њему него нама:

„Начин на који је Трамп реаговао на овај прелиминарни споразум, показује да је основана теза да Америка има интереса да се косовско питање решава под њеним посредовањем и да они буду арбитар. Такође и да се ово питање реши за време актуелне администрације“, наводи Миливојевић уз напомену да је та жеља САД исказана и у писму које смо од Трампа добили у децембру 2018. године.

Не нарушава се Резолуција 12 44

„Ово потврђује и да ће америчка администрација и даље инсистирати да до краја свог мандата нађе решење које би укњижило у своје спољнополитичке успехе. Очигледно је да они немају много спољнополитичких успеха када се Трамп определио да лично реагује на овај споразум, који још није ни у функцији“, објашњава Миливојевић. 

​То што Трамп једној авио-линији посвећује пажњу, која је далеко од неког успеха, а све у тренутку када у својој кући има пуно проблема, знак је да му је озбиљно потребан неки стварни успех на спољном плану.

Миливојевић подсећа и да је америчка дипломатија на испиту кад је у питању споразум о авио-линији Београда и Приштине, с обзиром да су услови Србије врло јасни: неопходно је укинути таксе.

„Србија на овај начин показује да неће одустати од свог приоритетног циља да се укину таксе како би се створили услови за примену споразума. Према томе, америчка страна је на проби, а у којој мери ће она даље инсистирати, то ћемо видети“, напомиње Миливојевић.

Он каже да је добро што се споразумом о авио-линији није ни на који начин нарушила Резолуција 12 44, нити се довео у питање статус Косова.

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију, сматра да је успостава авио-линије линије за нас значајна само из једног угла, а то је да смо показали да смо за сарадњу и за нормализацију односа и то у смислу потпуне слободе саобраћаја људи и роба.

Гренелов први успех

„Ово је, да тако кажемо, први успех Ричарда Гренела, специјалног изасланика Беле куће за Србију и Косово. Мада, не мислим да је Трампу од неке посебне важности Косово на листи приоритета, имајући у виду то што се дешава у САД“, верује Човић.

Он указује да у Америци сада познати албански лобиста Елиот Енгел додатно врши притисак да се Србија притисне.

„Тренутно у Вашингтону Албанци копају и рукама и ногама и масно подмазују целу ону екипу која им је омогућила да се деси 1999. година“, упозорава Човић.

Нови документ о отварању авио-линије у згради америчке амбасаде парафирали су Милун Тривунац, државни секретар у Министарству економије Србије и Есет Бериша, директор Ауторитета цивилног ваздухопловства Косова (АВЦК), јавила је агенција АП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала