Avio-veza će spojiti dva srpska grada: Pojašnjenje Beograda povodom plana o obnovi leta sa Prištinom

D. R. Đ.

21. 01. 2020. u 22:33

Povodom potpisivanja pisma o namerama za uspostavljanje avio-linije Beograd - Priština, Srpska lista saopštila je da srpski narod na KiM može imati samo korist od ove inicijative

Авио-веза ће спојити два српска града: Појашњење Београда поводом плана о обнови летa са Приштином

AP Photo/Frank Augstein

POTPISIVANjE pisma o namerama da se posle dve decenije obnovi avio-linija Beograd - Priština na svom tviter-nalogu danas je pozdravio američki predsednik Donald Tramp.


- Svi su rekli da se to ne može. Ali prvi put u generaciji, postojaće direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda. Zahvaljujući ambasadoru Robetu O’Brajanu i ambasadoru Ričardu Grenelu - napisao je Tramp.

Delegacija Ministarstva privrede potpisala je u ponedeljak u Berlinu pismo o namerama sa avio-kompanijom "Lufthanza" o obnovi avio-linije Beograd - Priština, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je danas da će Srbija uputiti zvanično pismo Unmiku i Kforu o nameri da se obnovi avio-saobraćaj između dva svoja grada: Beograda i Prištine.

- Obavestićemo ih o nameri da u skladu sa Rezolucijom 1244, Vojnotehničkim sporazumom, Ustavom Srbije i važećim međunarodnim propisima obnovimo avio-liniju koja duže od dve decenije nije funkcionisala i na taj način dva naša grada učinimo bližim, što će biti dobro za ljude svih nacionanosti i poslovnu zajednicu - rekao je Đurić.





On je ocenio da će linija, kada zaživi, biti korak napred u saobraćaju, protoku ljudi, robe i kapitala i da će osim 12 autobuskih linija koje svakog dana povezuju Beograd i Prištinu predstavljati dodatnu olakšicu za ljude i svakodnevni život.

O karakteru koji će imati pomenuta avio-linija, kao i da li će ga Evropska unija, koja je statusno neutralna u dijalogu Beograda i Prištine, smatrati domaćim ili međunarodnim letom, portparol EU Peter Stano rekao je da je jedina kvalifikacija koju bi upotrebio - "komercijalni let".

- Komercijalni let između dva mesta neće uticati, niti promeniti poziciju EU o statusu, što je pitanje o čemu treba da se razgovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Stano za Tanjug, podsetivši da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj prošle nedelje u odvojenim telefonskim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pozvao strane da nastave dijalog i najavio skore posete.


SL: OVO JE KORISNO ZA NAŠ NAROD

POVODOM potpisivanja pisma o namerama za uspostavljanje avio-linije Beograd - Priština, Srpska lista saopštila je da srpski narod na KiM može imati samo korist od ove inicijative. Oni su podsetili da srpski predstavnici na KiM već godinama podržavaju ideju o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Prištine, jer im tako Beograd postaje bliži.

- Srbija je još jednom pokazala da nije ta koja stoji na putu liberalizaciji protoka ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu, ne ugrozivši pritom svoje državne i nacionalne interese, a Beograd i zbog svog geografskog položaja i zbog svog značaja zaslužuje da bude saobraćajno čvorište regiona i grad ka kojem će voditi svi putevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Trgovac

22.01.2020. 11:04

Otvaranje ove linije je koristan potez, bez ikakve sumnje. međutim, jasno je da je to rezultat stranog pritiska, odnosno pogodbe amera i Vučića radi neke "trgovine", a kakve videćemo. Za Srbe sa Kosova i Metohije to ne znači gotovo ništa, ali za Albance je to veliki dobitak jer ih je veliki broj u inostranstvu pa će lakše putovati.

KAD CE RAZMENA AMBASADA

22.01.2020. 14:31

Sve tece po americkom planu. Umesto da siptarima zabrane prolaz kroz Srbiju, oni im grade autoputeve i sad otvaraju avio-linije. KOJA GLUPOST od srpske strane.