Tači obećao saradnju sa Kurtijem 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači obećao je da će sarađivati sa mandatarom za kosovskog premijera Albinom Kurtijem na unapređenju nastojanja da se Kosovo pridruži Evropskoj uniji i NATO i rekao kako očekuje da će Kurti „uskoro“ formirati vladu.

Tači je za Blumberg (Bloomberg) rekao da postoji jedan cilj, da se što pre krene ka evropskim integracijama i da Kosovo postane deo NATO, prenosi Kosovo onlajn.

Kurtiju, čiji je pokret Samoopredjeljenje pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima 6. oktobra 2019. godine, Tači je u ponedeljak dao 15 dana za formiranje nove vlade.

Razgovori o formiranju koalicione vlade Samoopredeljenja i DSK traju već mesecima, jer se te dve stranke – koje su bile u opoziciji u prethodnom skupštinskom sazivu, a osvojle su najviše glasova na izborima – spore za ključna mesta i pravo da nominuju kandidata za predsednika Kosova sledeće godine.

Tači je takođe pozdravio sporazum, potpisan u ponedeljak između Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom SAD, kojim će se omogućiti ponovno aktiviranje letova između Beograda i Prištine, prvi put od rata 1998. -1999. godine.

Rekao je da sporazum treba posmatrati kao „odlučujući korak” ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao uslov EU za dve zemlje pre pristupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari