BELA KUĆA ZA NORMALIZACIJU ODNOSA SRBIJE I POKRAJINE: Tramp traži konačno rešenje za Kosovo i Metohiju
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta

Podrška

BELA KUĆA ZA NORMALIZACIJU ODNOSA SRBIJE I POKRAJINE: Tramp traži konačno rešenje za Kosovo i Metohiju

Politika -

Fokus: Predsednik SAD pozdravio najavu obnove direktnog leta između Beograda i Prištine, što dokazuje da je pitanje Kosova i Metohije prioritetno u njegovoj spoljnoj politici, ocenjuju upućeni

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp praktično je potvrdio da je rešenje problema Kosova i Metohije jedan od prioritetnih ciljeva spoljne politike Bele kuće. Tramp je, naime, ocenio juče da je potpisivanje pisma o namerama o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, a uz podršku i pomoć SAD, još jedna pobeda.

Obnovu avio-linije na relaciji Beograd-Priština i činjenicu da to hvali prvi čovek SAD upućeni vide kao podsticaj za skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Podrška ambasadora

- Svi su govorili da se to ne može ostvariti. Međutim, prvi put u poslednjih dvadeset pet godina biće uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda, zahvaljujući ambasadorima Robertu O‘Brajenu i Ričardu Grenelu - napisao je Tramp na Tviteru.

U američkoj ambasadi u Berlinu je, podsetimo, s kompanijom „Lufthanza“ prekjuče potpisano to pismo, u prisustvu Trampovog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O‘ Brajena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija zahvalna O‘Brajenu i Grenelu za ključnu ulogu koju su imali u pružanju pomoći u uspostavljanju direktnih letova između Beograda i Prištine. - Srbija je spremna da nastavi sa još takvih inicijativa, približavajući ljude na Balkanu - napisao je na Tviteru Vučić, što je retvitovao O‘Brajen, a Grenel mu je zahvalio na posvećenosti i prijateljstvu.

Ukidanje taksa

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je od velikog značaja to što je Tramp, prvi put otkako je u Beloj kući, tvitovao zasebnu vest o KiM, i to pozitivnu. Bitno je i što su Grenel i O‘Brajen pozdravili Vučićevu poruku: - Sve ovo dokazuje da je pitanje konačnog razrešenja statusa KiM Trampu prioritet u spoljnoj politici, visoko na agendi SAD. Nadam se da će Vašington izvršiti dodatni pritisak na Prištinu i izdejstvovati ukidanje taksa na robu iz centralne Srbije kako bi se nastavio dijalog.

Ambasada SAD u Srbiji

TRAMP RADIO NA SPORAZUMU

foto: Twitter/Donald J. Trump

Iz Američke ambasade u Srbiji juče su konstatovali da su „Tramp i njegov tim mnogo radili na postizanju ovog sporazuma, što je tek početak svetle budućnosti za naše prijatelje u Srbiji i Kosovu“ i dodali: - Kako je Donald Tramp juče rekao, ovaj korak je dobitak za region. Hvala ambasadorima O‘Brajenu i Grenelu na vodećoj ulozi.

Danijel Server

ZAMAH ZA NASTAVAK DIJALOGA

foto: Printscreen

Američki analitičar Danijel Server najavu obnavljanja avio-linije između Beograda i Prištine ocenio je kao novi zamah za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa: - Moramo imati na umu da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto kada Kosovo dobije vladu. Ali će se onda pojaviti novi problem, izborni period i kampanja u Srbiji. To bi moglo da uspori skoriji značajniji napredak u razgovorima dve strane. Dijalog se odvija uz posredovanje Evrope, u koji se povremeno uključuju Amerikanci. Nisam siguran da li će takva interakcija uvek davati najbolje rezultate.

Kurir.rs/ B. Bojić Foto: AP/Manuel Balce Ceneta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track