Сенат блокирао покушаје демократа о документима Беле куће

ВАШИНГТОН: Амерички Сенат, у коме већину имају републиканци, одбацио је три покушаја демократа које су настојале да обавежу Белу кућу на доставу документа у вези са исплатом војне помоћи Украјини.
Senat SAD Foto: Senate Television via AP
Фото: Сенат САД Фото: Senate Television via AP

Ту одлуку, објавила је агенција Ројтерс, Сенат је донео током првог дана суђења у процесу опозива председника Сједињених Држава Доналда Трампа, који је обележила расправа о правилима формулисаних у резолуцију, чији је предлагач Мич Меконел, лидер вечинских републиканаца у Сенату.Настојања демократа, чији је предлагач био Чак Шумер, лидер демократске мањине у Сенату, одбијен је након гласања резултатом 53 према 47.

У тренутку почетка суђења у процесу опозива Трамп се налазио на Светском економском форуму у швајцарском Давосу.Прва обавеза Сената, које предводе републиканци, било је изјашњавање о временском оквиру и правилима читавог процеса - коју је предложио Меконел, преноси Глас Америке.По резолуцији коју је предложио Меконел - представници демократа, који у процесу опозива обављају функцију тужилаца као и правни тим председника Доналда Трампа, имају по 24 сата у наредна три дана да представе своје виђење случаја.

Након што је документ у Сенату представио Председник Врховног суда САД-а Џон Робертс - обратили су се Пет Сипилони, заступник америчког председника и Адам Шиф, један од демократа који заступа Представнички дом - у ком је Доналд Трамп опозван.Сипилони је рекао да Трампови заступници подржавају резолуцију сенатора Меконела која, како сматрају, може омогућити поштено суђење.

"Процес може да почне. Резолуција је заснована на документу коришћеном у процесу вођеном у случају бившег председника Клинтона. Странама је омогућено да отворено изнесу ставове. Верујемо да ћете, када будете чули наше презентације, бити сигурни да председник није урадио ништа погрешно. Случај не постоји. Тражимо да усвојите резолуцију - како би се процес отпочео", рекао је Сипилони.

Адам Шиф, представник демократа у суђењу у процесу опозива, рекао је да у име Представничког дома изаражава противљење предложеној резолуцији.

"Изнели смо најозбиљиније оптужбе против председика. Навели смо да је вршио притисак тако што је условљавао сусрет са украјинским председником, који је тај сусрет жарко желео, тражећи противуслугу за личну политичку корист. Такође, зауставио је помоћ од 400 милиона долара Украјини. Оптужен је за опструисање Конгреса. Ако председник може да утиче на истрагу онда се ставља изнад закона. Не може бити осуђен нити опозван.То га чини монархом - што је противно систему који настојимо да одржимо", рекао је Шиф.

Истакао је да одлука да ли ће бити поштеног суђења бити најважнија која ће првог дана процеса бити донета у Сенату."То је основа за праведно окончање процеса. Потребно је да видите доказе обе стране. Ако се то буде заснивало само на једну онда пресуда неће бити објективна. То неће бити поштено суђење - то уствари неће бити суђење", закључио је Шиф.

Меконел и републиканци јавно се залажу за што краћи процеш који би резултирао ослобађањем актуелног председника Доналда Трампа.Његови адвокати тврде да је процес опозивива Трампа, како су навели, опасно нарушавање Устава, истичући и да није вршио наводи притисак на Украјину како би стекао политичку корист за себе.

Трампови заступници тврде да намера демократа није утврдивање истине о везама Трампа са Украјином – већ покушавају да пониште резултате америчких председницких избора 2016. и мешају се у кампању уочи новембарског гласања.

Представнички дом, у ком су демократе у већини, опозвао је Доналда Трампа по два основа. Први је да је искористио положај како би извршио притисак на Зеленског да истражи Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД-а који важи за једног од његових озбиљнијих противкаднидата на новембарским изборима. Други основ су наводне опструкције Конгреса у истрази коју је спровело то тело.

Одлука о смени у Сенату се доноси двотрећинском већином и Трамп је четврти амерички председник који је суочен са том могућношћу. Ни један председник у америчкој историји није смењен као директан резултат процеса опозива. Ричард Никсон је поднео оставку, док су Ендрју Џонсон и Бил Клинтон опозвани у Представничком дому, али се у Сенату гласало против њихове смене.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести