Poraz koji se može nadoknaditi 1Foto: STARSPORT

Ne baš rezonski šut za pobedu Radeta Zagorca u poslednjem napadu utakmice protiv Darušafake u Istanbulu, koštao je Partizan „širokog polja“ u Top 16 fazi Evrokupa.

Kalkulacija je bila jasna: sa tri pobede u isto toliko kola pred utakmice sa Darušafakom i Trentom u Beogradu, i sa „projektovanih“ 5-0 u međuvremenu putovali u Bolonju na meč sa Virtusom, uz veliku šansu da i sa jednim porazom obezbede sebi prednost domaćeg terena do kraja takmičenja.

Košarkaški treneri obično kažu da su kalkulacije posao novinara, a ne njih, i da njihova pažnja seže samo do prvog narednog meča.

I Andrea Trinkijeri sigurno ne bi javno podržao takva razmišljanja, ali je sigurno da je ispuštena lepa prilika da se potpuna kontrola daljih dešavanja drži u svojim rukama.

Poraz, naravno, nije posledica samo „podbačenog“ poslednjeg šuta, mnogo pre je Partizan morao i trebao da reši tu utakmicu, ali jednostavno nije bilo one „plus“ energije da se meč prelomi.

Igrala je Darušafaka jaku odbranu, uvek „na ivici faula“, sudije su smekšale kriterijum po tom pitanju, ali imali su crno-beli prilike da preduprede da domaći sa dva-tri pogođena izuzetno teška šuta prelome utakmicu.

Napad je bio mnogo lošiji segment u igri, nisu pokazatelj toga samo loši procenti šuta, već i nedostatak samopouzdanja u nekim momentima. Volden je meč završio bez poena, Gordić je bio rovit što se videlo, a Jaramaz i Pejdž jedva prosečni.

Zagorac koji je imao „vruću ruku“ jer je sa pet vezanih poena vratio ekipu u egal u samom finišu, bio je dekoncentrisan kad je to bilo najopasnije.

U unutrašnjoj liniji je vidljivo da je Rašon Tomas u bitnom padu forme, Mekadu je sve bolji i bolji, a Mozliju je minutaža bitno smanjena.

Pobeda u Istanbulu bi, dakle, bila višestruko korisna, ali poraz nije tragičan i mnogo toga se još može nadoknaditi.

Sledi meč protiv Darušafake u Beogradu, gde bi bila poželjna pobeda veća od dva poena razlike, pa gostovanje u Bolonji, a onda posle čitavog meseca pauze zbog obaveza reprezentacija i nacionalnih kupova (5. marta) u Beograd dolazi Trento.

Dve pobede bi značile i overu vize za četvrtfinale, sve tri bi poništile poraz u Istanbulu.

Partizan će zbog zauzetosti Štark Arene Zadar (u subotu, 25. januara) i Darušafaku u Evrokupu (29. januar) ugostiti u hali „Aleksandar Nikolić“, a objavljeno je da će polovina prihoda od prodatih ulaznica za meč protiv Zadra biti prosleđena kao pomoć narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji. Cene za Zadar su 300 i 500 dinara, a ulaznice za meč sa Darušafakom su rasprodate za nekoliko sati.

Svom snagom u revanš

Košarkaši Partizana su posle meča bili svesni propuštene prilike.

„Bila je teška utakmica za nas. Mislim da smo imali prave ideje, ali ih nismo sproveli u delo. Napravili smo nekoliko grešaka, previše izgubljenih lopti, ali smo i tako uspeli da se izborimo za šansu za pobedu“, rekao je Kori Volden za TV Partizan.

Vil Mozli je naglasio da sada treba misliti na „revanš“.

„Imamo sedam dana da se pripremimo za njih i mislim da ćemo pobediti uz pravi pristup. U Beogradu će biti potpuno drugačija utakmica, navijači će nam pomoći. Više ćemo se boriti i uradićemo šta treba“, najavio je Mozli.

DŽejms Makadu je pružio dobru partiju, ali nije bio zadovoljan epilogom.

„Teško je ovako izgubiti. Oni su sjajan tim, ovo bi bila bitna pobeda za nas i bilo bi odlično da smo došli do 3:0. Razočaran sam, ali igraćemo sledeće nedelje sa njima pred našim navijačima i radujem se šansi za revanš“, rekao je Makadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari