Zemaljski raj za vaterpoliste 1Foto: Olgica Nikolić

Budimpešta na svakom koraku nudi dokaze da je Mađarska velika vaterpolo zemlja, a poprište 34. Evropskog prvenstva – Dunav arena, na obali istoimene reke, grandiozni je prilog njenom idolopokloničkom odnosu prema vodenoj igri, sa pregršt zasluga za bildovanje nacionalnog sportskog ponosa.

– U Mađarskoj, Budimpešti posebno, nikada dosta bazena. Samo na čuvenom ostrvu Margit Siget ih ima stotinak. Raznih veličina, namena, vlasništva… I svi služe svrsi, naravno zagrejani po propisanoj temperaturi i sa dovoljno termina za sve kategorije, jer se ovde takve tehnikalije podrazumevaju. Inače, priličan broj njih ima prefiks vaterpolo, pa profesionalne ekipe i vaterpolo školice ne moraju da brinu o tome gde će da treniraju i igraju. Dunav arena je samo noviji, komforniji i lepši od nekih drugih objekata, na divnoj lokaciji – objašnjava nam Živko Gocić, čije se ime u našem komšiluku izgovara s velikim poštovanjem, još od kada je kao kapiten neverovatne generacije „delfina“ objedinio titule sa svih mogućih takmičenja, a sa ovdašnjim Solnokom osvajao trofeje u domaćim vodama i predvodio klub do prvog mesta u Ligi šampiona.

Da ljubav Mađara prema vaterpolu nije pomodarstvo ili stihijska reakcija na uspehe potvrđuje, Srbiji tako potrebna, kategorizacija sportova. Kontinuirano najuspešniji uživaju specijalan status, a trener Solnoka iz prve ruke svedoči o koliko osmišljenoj, dugoročnoj i jakoj podršci se radi.

– Već neko vreme država ozbiljno finansira Saveze i klubove, čiji način organizovanja i delovanja ispunjava odgovarajuće propise. Sponzori se benefitima kao što su poreske olakšice stimulišu za ulaganje u tih nekoliko izabranih timskih i pojedinačnih sportova, a onda država njihov novac prosleđuje klubovima za pokrivanje infrastrukturnih i tekućih troškova. Jedino za šta moraju sami da stvore pare su zarade prvotimaca i trenera. Nije Mađarska slučajno „meka“ za vaterpoliste iz celog dela sveta. Pa i Srbe. Ima nas dosta ovde, privučenih dobrim uslovima za rad i život. I možda još više stabilnošću. Proisteklom iz pomenute TAO strategije, s posebnim akcentima na rad sa mlađim kategorijama. Ko ne stvara igrače ne može da računa na državni novac ni finansijsko zaleđe lokalnih samouprava – navodi za Danas naš sagovornik, a mi primećujemo da je Mađarska samo pametno „uvezala“ uspešne kompanije i sport, odnosno racionalizovala trošenje narodnih para, na duže staze okrenuta društveno korisnoj preraspodeli finansija, jer svako dete sklonjeno sa ulice u bazen ima nemerljivu cenu.

A probrani sportovi, savezi i klubovi nisu rupe bez dna, bez povratne rezultatske satisfakcije darodavcima.

Investicija od 135 miliona evra

Dunav arena je građena svega dve godine, premijeru je doživela na finalnom turniru elitnog klupskog takmičenja, kada su Gocić, Andrija Prlainović i Milan Aleksić doneli trofej Solnoku, a iste sezone u njenom komforu su uživali i učesnici Svetskog prvenstva 2017. U dizanje dva olimpijska bazena, jednog plivališta za ronjenje i jednog trening bazena uloženo je oko 135 miliona evra, fiksni kapacitet tribina je 5.000 sedećih mesta, čiji broj se montiranjem trećeg nivoa lako podiže na 12.900, kao što je bio slučaj tokom pretprošlog SP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari