Obnavljanje avio-linije između Beograda i Prištine: Političari (ne)zadovoljni, ekonomija traži put ka normalizaciji odnosa

Zlatica RADOVIĆ

23. 01. 2020. u 12:15

Možda je baš to što nijedna strana nije u potpunosti zadovoljna dobar znak. I to se zove kompromis

Обнављање авио-линије између Београда и Приштине: Политичари (не)задовољни, економија тражи пут ка нормализацији односа

Zlatica Radović

VEST o potpisivanju pisma o namerama o obnavljanju avio-linije između Beograda i Prištine isterala je na čistac (duše)brižnike sa obe strane. Dok u Beogradu deo opozicije proziva vlast da je tim potezom priznala Kosovo, prištinski mediji larmaju što se dokumentom krnji "državnost" tzv. Kosova. Uz to, sve vide i kao navodni ustupak koji prethodi ukidanju nerazumnih taksa?!

U Beogradu su, na primer, turbulencije u glavama pojedinih kritičara proizvele i pitanje zašto na ovoj liniji neće leteti "Er Srbija", već niskotarifni "Jurovings", koji je u vlasništvu nemačke "Lufthanze". Objašnjenje nadležnih je jednostavno: nećemo da avioni nacionalne avio-kompanije sleću na aerodrom koji nosi ime teroriste Adema Jašarija, jednog od osnivača OVK. I istina je i da bi traženjem dozvola za prelet preko južne srpske pokrajine naš avio-prevoznik priznao kosovske institucije.

Upravo to što se na budućoj avio-trasi neće pominjati prištinske ustanove ne godi drugoj strani. Oni tvrde da dokument iz Berlina skriva njihovu lažnu državnost.

A kada je reč o "Er Srbiji", nema mesta strahu da neće profitirati od ove linije. Jer, očekuje se da će putnici koji stignu iz Prištine u Beograd koristiti i njene letove kako bi brže stigli do Zapadne Evrope. Direktan let između srpske prestonice i Tirane već se dobro pokazao, jer se popunjava veliki procenat sedišta u avionu koji leti za Njujork.

Ekonomija prva traži put ka normalizaciji odnosa, za koju se većina na obe strane, bar deklarativno, zalaže. Jasno je da nema bolje normalizacije od mogućnosti da najkraćim i najbržim putem ljudi, pošta i teret stignu od jedne do druge tačke.

Možda je baš to što nijedna strana nije u potpunosti zadovoljna dobar znak. I to se zove kompromis.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije