Z. Mirković
Više od tradicije: Svetosavski bal privlači mnoge goste

U fokusu 23. Svetosavskog bala, u organizaciji Srpskog centra iz Beča, a koji se održava u četvrtak uveče, ovaj put je, zahvaljujući kompaniji MTEL Austria, humanitarni karakter.

Predsednik Srpskog centra Milorad Mateović ističe da ovogodišnji bal ima poseban značaj jer će sav prihod sakupljen od prodaje karata biti namenjen za decu na Kosovu i Metohiji.

– Vlada veliko interesovanje za Svetosavski bal. Prvi put u istoriji održavanja ove jedinstvene manifestacije, zakupili smo i treću balsku salu hotela Parkhotel Šenbrun, u kojoj će biti mladi, koji će u budućnosti nastaviti da neguju tradiciju srpskih balova u Beču – rekao je on.

Mateović naglašava da će na balu biti brojni gosti iz Srbije, Nemačke, Francuske i brojnih drugih evropskih gradova, a da će prvi put kao počasni gosti prisustvovati princ Filip i princeza Danica Karađorđević, koji će otvoriti Svetosavski bal, koji je već godinama nezaobilazni deo balske sezone Beča, i deo svetosavskih svečanosti koje se održavaju u tom periodu.

Član Upravnog odbora Srpskog centra Branko Jovović objasnio je da je u bliskoj saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom i u dogovoru sa manastirom Visoki Dečani odlučeno da sav prihod bude usmeren na projekat Za dečju radost.

Taj projekat Srpskog centra namenjen je za stipendiranje dece na Kosovu i Metohiji, a najveći deo prihoda od bala biće odvojen za izgradnju stambene jedinice povratničkoj porodici Čukarić iz Velike Hoče.

– Srpski centar je započeo akciju Za dečju radost prethodne godine i posetio je mesta na Kosovu i Metohiji, te sproveo razne akcije. Kao kruna našeg humanitarnog rada je Svetosavski bal, koji je uz pomoć MTEL Austria SSBC1CH dobio u potpunosti humanitarni karakter – kazao je on.

Milorad Mateović, Branko Jovović, Bojan Obradović i Stefan Božić

Jovović je naglasio da ovogodišnji bal ima nekoliko karaktera – zabavni, edukativni i humanitarni.

Prvi put će ljudi, prema njegovim rečima, imati priliku da učestvuju u Balu i budu humani, pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Direktor MTEL Austria Bojan Obradović rekao je da MTEL Austria, kao članica Telekom Srbija grupe, koja je široj javnosti poznata kao kompanija koja podržava društveno odgovorne projekte, ima nameru da tu korporativnu vrednost prenese i u Austriju. Sada je to MTEL Austria uradila u ovom velikom humanitarnom podvigu, omogućivši da se svi posetioci Svetosavskog bala osećaju i kao dobročinitelji, jer će sav prihod od prodaje ulaznica biti utrošen za pomoć deci na Kosovu i Metohiji.

– Bal je jedinstvena manifestacija koja ima svoju tradiciju i kulturu i kao takva u potpunosti odgovara brendu naše kompanije – objasnio je Obradović.

U kontekstu daljeg širenja na tržište Nemačke i Švajcarske, direktor MTEL Evropa Stefan Božić, rekao je da će i u budućnosti kompanija biti podrška svim projektima posvećenim očuvanju maternjeg jezika, kulture i tradicije koje su bitne za očuvanje identiteta.

Povoljni paketi za dijasporu

Božić je najavio da MTEL planira da do kraja godine dijaspori na ovim tržištima ponudi paket telekomunikacionih usluga visokog kvaliteta po najpovoljnijim uslovima. Sa idejom da spoji srpsku dijasporu u zajedničkom velikom humanitarnom poduhvatu firma MTEL Austria je zajedno sa Srpskim centrom sa velikim entuzijazmom aktivno učestvovala u organizaciji i oblikovanju sadržaja i programa Svetosavskog bala.

Muzika za sve ukuse

Gosti će biti u prilici da uživaju u muzici Beogradskih solista na čelu sa maestrom Vojkanom Borisavljevićem, poznatim srpskim kompozitorom i dirigentom. Mecosopran i solistkinja Beogradske opere Ljubica Vraneš sa svojim kolegom Dragoljubom Bajićem, prvakom opere Narodnog pozorišta izvešće čuvene operske arije i potruditi za klasične balske zvukove.

Nešto modernije tonove pop muzike doneće Tijana Dapčević, dok će jedan od najkvalitetnijih muških vokala na domaćoj muzičkoj sceni Slavko Banjac očarati publiku svojom specifičnom bojom glasa. Jedna od najpriznatijih pevačica u svojoj branši i aktuelna pobednica popularnog šoua “Tvoje lice zvuči poznato” Ivana Peters pobrinuće se za dobar i kvalitetan repertoar.

Na balskoj sceni će se naći i fuzija tradicionalnog zvuka srpske trube i modernih elemenata, koje će doneti ambasador srpske trube Dejan Petrović sa svojim Big Bendom. Program Svetosavskog bala biće obogaćen i koreografskim tačkama za koje će se potruditi Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”. Program ovogodišnjeg bala vodiće poznati srpski novinar i sportski komentator Aleksandar Stojanović uz podršku svoje austrijske koleginice Judit Tiber. Muzika bendova Džez fank bend Plan C i After Midnight sa svojim dinamičnim raznovrsnim programom bluza, fanka i džeza ukrasiće program kao i DJ Danni.