SZS: Vlast pretvara Novi Sad u Frankenštajna i obećanu zemlju za građevinsku mafiju 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Novosadski ogranak Saveza za Srbiju optužio je danas gradsku vlast da je odgovorna zato što se Novi Sad poslednjih godina „bez milosti i na štetu njegovih građana i budućnosti sve više zasipa betonom i asfaltom, a da ubrzano ostaje bez drveća, parkova, prostora za sport i igru dece“.

„Sadašnja vlast koju predvode Srpska napredna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijalistička partija Srbije, očigledno je pristala na to da grad koji je nekad bio poznat po svojoj lepoti i humanim uslovima za život, pretvori u betonskog ‘Frankenštajna’ i ‘obećanu zemlju’ za laku i brzu zaradu, sa vlašću povezanih investitora“, navodi se u saopštenju.

Oni su se usprotivili urbanističkom planu za Podbaru, jedan od najstarijih delova Novog Sada, i ocenili da se predloženim planom taj deo grada pretvara u „još jednu betonsku džunglu sa bezbroj višespratnica, garaža i poslovnih objekata“.

„Zbog zarade nekoliko firmi i ljudi iz gradske vlasti, Podbara će izgubiti dušu i ulogu ‘muzeja na otvorenom’ koju bi u uređenom društvu odavno dobila“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodali su da se formalna javna rasprava o predloženom planu „pretvorila u nadmetanje pojedinih vlasnika kuća na Podbari i investitora u tome ko će steći što veći profit“.

„Jednim je interes da svoje objekte u starom gradskom jezgru što skuplje prodaju, a drugim da do maksimuma povećaju dozvoljenu visinu novih zgrada kako bi do maksimuma uvećali i svoju zaradu. Kao i u mnogim ranijim slučajevima, javni interes nije zastupao niko. Urbanističku struku niko ništa nije ni pitao, a gradska vlast, koja bi trebalo da zastupa interese svih građana Novog Sada, zastupala je interese građevinske mafija koja suštinski i upravlja gradom“, ocenio je Savez za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari