Пораст нивоа мора нанеће веће штете него што се мислило

ХО ШИ МИН: Глобално отопљавање које доводи до пораста нивоа океана нанеће већ до 2050. већу штету градовима него што се мислило, наводи се у тексту који је објавио Њујорк тајмс.
1
Фото: pixabay.com

Пораст нивоа мора погодиће три пута више људи него што су стручњаци до сада мислили, јер ће до 2050, показало је ново истраживање, бити поплавлхјено неколико великих градова у свету, који се налазе на самој обали океана.

Аутори текста који је објављен ове седмице осмислили су много прецизнији метод израчунавања и предвиђања, јер су користили податке добијене путем сателита и дошли до закључка да су раније процене биле претерано оптимистичне.

Према тим новим прорачунима, чак 150 милиона људи живи на тлу, које ће, приликом високе плиме, бити поплављено.

Јужни Вијетнам ће потпуно нестати под водом, тврди се у тој анализи.

Више од 20 милиона људи, што је једна четвртина становника те земље, мораће да напусти своје домове, јер ће бити бити трајно поплављени.

Највећи део Хо Ши Мин Ситија, националног економског центра ће нестати што је израчунао Центар за климу чији је центар у САД у држави Њу Џерси.

У Тајланду више од 10 посто становника живи на тлу, које ће до 2050. бити под водом, а ранија процена је износила само један одсто. Политички и екононмски центар земље посебно је угрожен.

Подизање нивоа мора прети да ће потопити центар Шангаја, економски центар Кине и многе насеобине у његовој околини.

Нове процене упозоравају да ће и Мумбаји, индијски центар привреде, бити угрожен, јер је саграђен на малим острвима, а посебно је угрожен центар.

Аутори овог извештаја упозоравају да земље којима прети потапање насеобина крај мора треба да почну са припремама да се одбране од поплава градњом брана и насипа, те станова у унутрашњости земље где би преселили становништво из поплављених делова градова.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести