Rasla sam uz Festival igre 1Foto: Jelena Janković

Načini na koji društvo pravi podelu na ljude koji imaju i one koji nemaju svoje emotivne partnere, način na koji vrši pritisak na samce, pa i sam pritisak koji ljudi vrše na sebe, a opet sa druge strane stereotipi koji postoje u vezama – to je nešto o čemu svako, iz sopstvenog iskustva, gradi stav.

To je definitivno bila tema kojom sam želela da se bavim i koja se u meni rodila i dugo sazrevala, mnogo pre nego što sam pogledala film „Jastog“ i imala prilike da radim predstavu – kazala je Sanja Ninković, balerina, koreografkinja i laureatkinja nagrade #VERUJUSEBE, koju u okviru Beogradskog festivala igre dodeljuje Erste banka. Ovo je izgovorila najavljujući predstavu „Jedan“ inspirisanu filmom savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa „Jastog“, juče u restoranu Smokvica.

Predstava „Jedan“ biće izvedena u okviru 17. Beogradskog festivala igre, 29. marta, na maloj sceni Narodnog pozorišta. Komad je nastao u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, i imao je svoju premijeru 2019. godine. Reč je o priči obojenoj crnim humorom i satirom, koja prati muškarca u distopijskom društvu u kome je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, sučeljava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće. Izvođenje komada podržala je Erste banka, a Ninković je prvi laureat nagrade #VERUJUSEBE, koju našim umetnicima, koji stvaraju u zemlji ili inostranstvu, dodeljuju Beogradski festival igre i ova banka.

Sanja Ninković je istakla da je kao umetnica uz Festival igre rasla i od koreografa čija je dela imala prilike da pogleda na ovom festivalu učila. On je dodala i da je, što je retkost, za njen komad komponovana originalna muzika čiji su autori Maja Ćurčić i Marko Đukić.

Cilj priznanja Erste banke #VERUJUSEBE je da omogući domaćim autorima da se predstave novoj publici, pre svega inostranim gostima i producentima, da dobiju veći medijski prostor i ostvare šansu za dalji plasman svojih radova u zemlji i inostranstvu.

Program predstojećeg Festivala

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta do 12. aprila u okviru glavnog programa predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 24 koreografska komada. Trupe stižu iz: Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u beogradskoj Kinoteci 29. januara do 2. februara i u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada od 6. do 10. februara, brojne koreografske radionice, majstorski kursevi, otvorene diskusije i prezentacije. Poseban festivalski događaj je gostovanje Zvezda NJujork siti baleta u Budimpešti, Novom Sadu i Beogradu, kao i projekat #VERUJUSEBE u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari