Od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu Rossi fest 1Foto: Rossi fest

Podatak da par dana pre početka više nije bilo karata ukazuje da je Rossi fest kroz prve dve edicije već stekao publiku. Ovogodišnji, inače treći po redu, odvijaće se od 25. do 28. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu i biće otvoren koncertom ansambla Salomon Rosi iz Italije sa programom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka“.

Od direktora festivala, Stefana Zekića, Danas još saznaje da će tokom četiri dana trajanja publika Rossi festa biti u prilici da vidi nastupe vrsnih domaćih i stranih umetnika  koji će predstaviti raznovrstan muzički program.

-Sada već tradicionalno, Rosi fest organizuje majstorski kurs za solo pevače – nakon izuzetno uspešnog operskog majstorskog kursa pre dve godine, u ovoj ediciji ponovo ćemo ugostiti soprana Metropoliten opere, primadonu Olgu Makarinu. Takođe, ove godine publika će po prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana – Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida – kaže Zekić, napominjujući da će na tradicionalnom koncertu „Portreti i sećanja“ posvećenom žrtvama Holokausta, ove godine biće izvedeno delo Olivijea Mesijana, „Kvartet za kraj vremena“, u režiji Ane Grigorović.

Od svog osnivanja Rossi fest na komunikativan i kreativan način, a na visokom umetničkom i naučno-istraživačkom nivou predstavlja relevantna dela istorije muzike putem radionica, predavanja, tribina i koncerata i podstiče stvaranja novih muzičkih dela, a sve navedeno sa posebnim akcentom na ideju interkulturalnog dijaloga u muzici, podseća Zekić na misiju festivala. Posebno naglašava edukativnu funkciju.

-Značajan deo programa našeg festivala posvećen je obrazovanju i usmeravanju studenata i mladih profesionalaca, te će pored koncerata, festival obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta – ističe direktor Rossi festa.

Poslednje, završne večeri na programu je koncert duhovne muzike „Davidovi psalmi“ kojim će ujedno biti obeleženo i 140 godina od osnivanja najstarijeg jevrejskog hora na svetu, hora Braća Baruh iz Beograda, uz gošće solistkinje Olgu Makarinu (SAD), Alesandru di Đorđo (Srbija/Nemačka), Ajelet Koen (Izrael), a dirigovaće Stefan Zekić, direktor festivala.

Rossi fest se organizuje  uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu i anonimnih donatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari