24. januar  2020. 12.35  | Izvor: Tanjug

Širi se mreža Naučno - tehnoloških parkova

BEOGRAD -

U Ministarstvu prosvete danas su potpisani sporazumi o sprovođenju projekta "Tehnopark Srbija 2 - podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova", kojim se predviđa prenos modela, znanja i iskustva Naučno-tehnološkog parka (NTP) Beograd u parkove u Nišu i Čačku.

Sporazume su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnici Niša i Čačka, Darko Bulatović i Milun Todorović, koji su se saglasili da ulaganje države u obrazovanje, nauku i inovacije nikada nije bilo veće.

naucno, tehnoloski, park,, nis,, cacak,, ugovor

Potpisani sporazumi su deo Memoranduma, potpisanog krajem 2019. godine između Vlade Švajcarske i Vlade Srbije o implementaciji tog projekta, kojim će švajcarska vlada u naredne četiri godine donirati 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Projekat se nadograđuje na prethodni, finansiran, takođe, od švajcarske vlade, uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji - Naučno-tehnološki park Beograd.

U okviru novog projekta, biće uspostavljena i posebna shema pre-seed finansiranja (obezbeđivanje početnog kapitala) za startapove u najranijoj fazi razvoja, što će rezultirati osnivanjem i razvojem 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku.

Staratapovima će tokom projekta biti pružena i podrška u oblasti prava intelektualne svojine, zahvaljujući saradnji Švajcarskog saveznog instituta za intelektualnu svojinu (IPI) i Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.

Šarčević je kazao da se u Srbiji radi na jačanju zajednice tehnoloških parkova, a to su trenutno, navodi, NTP u Beogradu, zatim NTP Novi Sad koji će ubrzo biti otvoren, kao i NTP u Nišu i Čačku.

Ministar je najavio da će biti još takvih parkova u Srbiji, dodajući da za sada postoji dobra mreža ta četiri parka.

"Bitna je ta vertikala parkova od severa ka jugu, Novi Sad - Beograd - Niš, ali je bitan i zapad Srbije koji je gusto naseljen i gde gravitira dosta mladih ljudi i gde ima dobrih studijskih programa i univerziteta", rekao je Šarčević.

Kaže da je otvaranje i povezivanje naučno-tehnoloških parkova u Srbiji dobra vest za sve mlade koji žele da ostanu i rade u svojoj zemlji.

"Interesovanje za mesta u parkovima postoje, veliko je i intenzivno, što pokazuje da su ovakvi parkovi pun pogodak i mi ćemo nastaviti dalje s tim. Verovatno će se tražiti i proširenje prostora", primetio je Šarčević.

Prema njegovim rečima, Fond za nauku i Inovativni fond izdvajaju sve veće grantove za razvoj inovacija, dodajući da su pozivi sve češći, ali i tematski.

Istakao je da grantove dobijaju samo najkvalitetniji i najkompetentniji kadrovi, čime je, kaže, poslata dobra poruka mladima da je njihovo znanje potrebno zajednici.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da će iskustva NTP iz Beograda pomoći da početak rada NTP u Nišu bude što bolji i uspešniji, dok će sredstva biti upotrebljena za podsticaj prvih koraka i ostvarivanja ideja i inovacija novih kompanija i startapova u tom parku.

"Bez ulaganja u obrazovanje i nauku nema razvoja nijednog društva, posebno ne modernog društva i zajednice kao što je naša. Srećan sam što je posle nekoliko decenija neulaganja, država shvatila značaj obrazovanja i što ponovo ulaže u znanje, obrazovanje i nauku", rekao je Bulatović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podsetio je da je prošle godine u tom gradu otvoren Start up centar u koji je Vlada Srbije uložila oko pola miliona evra, dok je krajem prošle godine uloženo oko tri miliona evra za nastavak rekonstrukcije druge faze NTP Čačak.

"Nastavljamo razvoj inovacionih tehnologija u Čačku uz naše fakultet i srednje škole koje su veoma aktivne, a ono što je posebno važno to je uključenost privrede koja je jedan od učesnika u svim projektima koje radi NTP", rekao je Todorović.

Srodne vesti