Erdogan i Merkel otvorili Tursko-njemački univerzitet u Istanbulu

Predsjednik Erdogan kancelarki Merkel poklonio ogledalo tokom ceremonije otvaranja novih objekata Tursko-njemačkog univerziteta u Istanbulu (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u petak izrazio nadu da će Tursko-njemački univerzitet u Istanbulu biti simbol prijateljstva dviju zemalja, javlja agencija Anadolija.

“Nastavit ćemo i dalje pružati svaki oblik podrške Tursko-njemačkom univerzitetu”, kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji otvaranja novog kampusa ovog univerziteta u Istanbulu u prisustvu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u Tursku doputovala u četvrtak navečer.

“Uspjeh Tursko-njemačkog univerziteta biće primjer i drugima u procesu uspostavljanja novih partnerskih univerziteta”, kazao je turski predsjednik, podsjetivši da je Tursko-njemački univerzitet osnovan 2013. godine.

U Turskoj porastao broj stranih studenata

Dodao je i kako se radi i na uspostavljanju Tursko-japanskog univerziteta nauke i tehnologije, kao i Tursko-italijanskog univerziteta.

Naglasio je kako je u Turskoj posljednjih godina značajno porastao broj stranih studenata.

“Broj stranih studenata u našoj zemlji je povećan s 15 na 172 hiljade”, kazao je Erdogan, dodajući kako očekuje da će Turska u narednom periodu postati još privlačnija zemlja i za kvalifikovane strane predavače i stručnjake.

Ističući kako Tursko-njemački univerzitet nudi priliku za napredovanje studenata i njihovih zajednica, njemačka kancelarka Merkel je dodala da polaznici te visokoobrazovne ustanove doprinose i jačanju saradnje između dvije zemlje.

Kako navodi Andolija, Merkel je u obraćanju prisutnima također istakla da su mostovi u obrazovanju i dijalog nevladinog sektora važni sa političke i međudržavne odnose te je dodala da tursko-njemačka saradnja u oblasti nauke datira daleko u prošlost.

Obrazovanje sirijskih izbjeglica

“Pomoć koju Turska trenutno pruža milionima Sirijaca zaslužuje našu zahvalnost i divljenje“, kazala je Merkel i dodala da ta pomoć predstavlja važan faktor za budućnost, jer će isti ti Sirijci po povratku kućama biti potencijalna pokretačka snaga za obnovu Sirije.

Merkel je kazala kako je plan da nakon otvaranja Tursko-njemačkog kampusa taj univerzitet pohađa 5.000 studenata.

“Nauka i obrazovanje imaju pokretačku ulogu u ispoljavanju ljudske kreativnosti i slobode“, poručila je Merkel.

Tokom ceremonije otvaranja uoči bilateralnih razgovora dvoje zvaničnika, Erdogan je kazao da će s njemačkom kancelarkom razgovarati i o regionalnim pitanjima, posebno o Libiji te bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Haos u Libiji

Istakao je da će haos u Libiji utjecati na cijelu mediteransku regiju ako se što prije ne postigne mir u toj zemlji.

“Ono što smo doživjeli posljednjih nekoliko sedmica oko pitanja Libije je pravi lakmus test”, dodao je te istakao da je vrlo važno ubrzati cijeli proces postizanja konačnog rješenja.

“Moramo intenzivirati postizanje rješenja ukoliko želimo da  organizacije poput ISIL-a, Al-Kaide i legionari ne prošire svoje aktivnosti u Libiji”, kazao je Erdogan, koristeći termin terorističke organizacije.

„Nadamo se da međunarodna zajednica neće i u Libiji napraviti grešku koju je napravila u Siriji“.

Naglasio je da će Turska i dalje nastaviti činiti napore kako bi pomogla, kako je rekao, braći u Libiji.

“Mi ćemo radi mira i njihove budućnosti i dalje biti uz njih u ovim teškim vremenima”, kazao je Erdogan te istakao da je najveći cilj Turske da se okonča kriza u kojoj je do sada poginulo više od 2.400 osoba, a ranjeno preko 7.500.

Napomenuo je da će Turska, kao što je bilo i na nedavno održanoj Berlinskoj konferenciji, snažno podržati korake poduzete u cilju uspostavljanja mira i zaustavljanja, kako je rekao, krvi i suza.

“Mirovni plan je veoma važan korak ka obnovi političke stabilnosti u Libiji, a njegov uspjeh ovisi o provedbi dogovorenih odluka”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije