Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Šarović: Loš rad Saveta ministara, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU

Šarović: Loš rad Saveta ministara, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU

Predsednik SDS Mirko Šarović ocenio je danas u Istočnom Sarajevu da je novoizabrani Savet ministara loše počeo mandat u, kako je rekao, krnjem sastavu, bez optimizma i potencijala.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Šarović smatra da Savet ministara ne ide putem reformi i rešavanja nagomilanih socio-ekonomskih problema, nego se “samo bavi kadrovskim pitanjima i podelom teritorija, odnosno ministarskih resora i direktorskih pozicija”.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da ovaj Savet ministara predstavlja mehanizam koji nije u punom hodu i ima niz problema, te ocenio da se centar odlučivanja iz Banjaluke sada premešta u Sarajevo, što je loša tendencija za Republiku Srpsku, njene političke predstavnike i građane.

Šarović je naveo da su neka od otvorenih pitanja koja su pred Savetom ministara – neimenovanja ministra za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara (Mlađena Božovića), neizbor potpredsednika Federacije BiH, sporna imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obaveštajno - bezbednosne agencije BiH.

On je izrazio žaljenje za “izgubljenim uticajem Republike Srpske nad Ministarstvom inostranih poslova u Savetu ministara”, što, kako je naveo, važi i za odsustvo kvalitetnog srpskog kadra u bezbednosnim strukturama na nivou BiH.

– Loš rad, nema reformi, niti priče o putu BiH u EU, nego samo o putu ka NATO, što dovoljno govori o lošem početku rada novog, krnjeg Saveta ministara – zaključio je Šarović.

Predsednik Odbora za privredu i finansije SDS Slaviša Raković upozorio je na povećanje budžetskog okvira institucija na nivou BiH za 30 miliona KM, dodajući da je to sve vreme bilo neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

Raković je ocenio da takva situacija donosi mogućnost bujanja administracije na nivou BiH, koja već ima više od 20.000 zaposlenih.

On smatra da tu vreba i opasnost od odumiranja institucija na lokalnom, kantonalnom i entitetskom nivou, zarad jačanja institucija na nivou BiH.

Raković je upozorio i na činjenicu da pregovori Centralne banke BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom protiču bez predstavnika Republike Srpske.

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Vidić smatra da novoimenovani Savet ministara svojim prvim potezima menja “dejtonski recept” za Republiku Srpsku, po principu “što više BiH, to manje Republike Srpske”, prenosi Srpskainfo.

On je rekao da je parlament Srpske postao protočni bojler za vladajući SNSD i njegove koalicione partnere, te izrazio zabrinutost za problem odlaska mladih i stručnih ljudi iz Republike Srpske u inostranstvo.