Na Kalemegdanu dočekana Kineska Nova godina 1Foto: Ministarstvo kulture

Svetlosnim spektaklom, vatrometom i tradicionalnom muzikom, na Кalemegdanu je uz prisustvo predstavnika ambasade Kine i Vlade Srbije dočekana Кineska Nova godina, „godina pacova“.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo zahvalila je svima koji su učinili da se Kinezi danas osećaju „kao kod kuće“ i dodala da su bilateralni odnosi dve zemlje „sve jači“.

„Godina Pacova je prvi znak u kineskom horoskopu i ova godina donosi početak za sve i zato svima želim da ti počeci budu uspešni i da nam donesu što bolju saradnju i prijateljstvo koje je već sada čelično“, rekla je Čen Bo, navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poželeo je Кinezima koji žive i rade u Srbiji da „nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da u Srbiji imaju svoj dom, svoje ognjište i svoje prijatelje“.

Na Kalemegdanu dočekana Kineska Nova godina 2
Foto: Ministarstvo kulture

„A svim Кinezima u Кini i na celom svetu želim uspešnu, srećnu i berićetnu Novu godinu, da sa svojom porodicom, svojom decom, svojim prijateljima, svojom zajednicom i čitavim svojim društvom nastave da žive u godinama velikog prosperiteta“, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je saradnja u oblasti kulture zahvaljujući inicijativi „Pojas i put“ osnažila „već dobre i postojeće odnose“ Srbije i Кine i pružila priliku za „mnoge bogate sadržaje u kulturnoj razmeni“.

„Od Кine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može da da našim kineskim prijateljima dragocena uputstva, iskustva i emotivnu sliku našeg naroda i našeg istorijskog pejzaža“, rekao je Vukosavljević.

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže uživa popularnost u Кini i radi na kulturnoj razmeni dve zemlje.

Događaju na Kalemegdanu prisustvovali su i ministar energetike Aleksandar Antić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari