Radovan Karadžić kao "isceljitelj" 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Nekoliko puta Radovan Karadžić želio je da mi pokaže svoje veštine u polju energetskog lečenja.

Prvi je bio 23. januara 2015. godine, tokom trećeg od 12 četverosatnih razgovora koje smo vodili između oktobra 2014. i novembra 2016. godine – piše novinarka DŽesika Stern u članku objavljenom u NJujork tajmsu pod nazivom „Zašto sam dozvolila osuđenom ratnom zločincu da praktikuje lečenje energijom na meni?“

Ovaj članak je najava njene knjige „Moj ratni zločinac: Lični susret sa arhitektom genocida“, koja će uskoro ugledati svetlo dana, a u kojoj Stern opisuje susrete sa Karadžićem i nakon što je pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine tokom rata u BiH.

Stern u članku opisuje kako su sedeli u stolicama „za malim drvenim stolom u sobi koju nam je dodelio zatvor UN-a u Hagu“.

„Karadžić je tokom perioda bekstva stvorio novi identitet. Smršao je 30 kilograma i narasla mu je duga kosa. Takođe, imao je i novu profesiju. Tako je bivši predsednik RS postao Dragan Dabić, isceljitelj energijom koji nudi lekove koji leče bolesti kao što su neplodnost i brojne druge. Sada, sedio je preko puta mene, čovek koji je proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovečnosti, navodi Stern.

Naglašava, zatim, kako je ovo „opasan posao, proučavanje nasilnika ili jednostavno muškaraca koji podstiču nasilje“.

„Da li je zaista istina da vas niko nije prepoznao kada ste bili prerušeni“, pitala je Stern Karadžića, dodajući da se on nasmejao.

„To zapravo nije bila maska“, rekao joj je Karadžić.

Nakon što je članak objavljen, usledili su brojni komentari i osude na društvenim mrežama, pa je tako, prenosi N1, nastao i heštag #boycottNYT u kojem se poziva na bojkot ovog magazina.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić izjavio je da će članak DŽesike Stern doprineti „zamućivanju vode“.

– Nije problem samo njen članak, nego činjenica da NJujork tajms u dva meseca objavljuje dva članka koja se odnose na genocid u BiH; jedan je posvećen Handkeu, tema drugog je, ako mogu biti sarkastičan, jedna topla ljudska priča o ratnom zločincu osuđenom za genocid, rekao je Suljagić za N1, prenosi oslobođenje.ba.

Pisac Aleksandar Saša Hemon je istakao da je napisao članak o ratnim zločincima za NJujork tajms u periodu „kada nisu bili cool kao što su danas“. Na Tviter nalogu Remembering Srebrenica piše: „Majke. Očevi. Braća. Sestre. Sinovi. Kćerke. Svi su nestali od naredbe Radovana Karadžića, koji ne bi trebao biti romantiziran u ovom članku“.

Spektakularan promašaj

Tekstom o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je objavila DŽesika Stern u NJujork tajmsu napravljen je „spektakularan“ promašaj ako je namera autorke bila da se priseti žrtava rata devedesetih godina, piše američki magazin Spektator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari