Nastavak afere “Klap”: Pali“ službenici Ministarstva finansija, i načelnica poreske ide iza brave

S. Đokić

24. 01. 2020. u 22:54

Osumnjičene za milionsku utaju poreza i zloupotrebu službenog položaja

Наставак афере “Клап”: Пали“ службеници Министарства финансија, и начелница пореске иде иза браве

Foto Vijesti

U NASTAVKU rešavanja afere "Klap" privedena je načelnica Poreske uprave područne jedinice Podgorica Stanislava Beba Martinović, kao i Marina Perović, aktuelna savetnica guvernera Centralne banke Radoja Žugića i ujedno bivša državna sekretarka u Ministarstvu finansija. Kao što su to pre nekoliko meseci i najavili, istražitelji su nastavili sa razotkrivanjem i hapšenjem članova organizovane kriminalne grupe osumnjičene za milionske utaje poreza i zloupotrebe službenog položaja. Dobro obavešteni sagovornici "Novosti" tvrde da ni akcijom hapšenja, koja je izvedena u četvrtak u zoru, nije stavljena tačka na ovu istragu. U poslednjoj akciji je uhapšeno osam osoba, među kojima su se našli poreski inspektori i službenici Ministarstva finansija.

Kada je reč o načelnici Poreske uprave, osumnjičenoj Stanislavi Martinović, o tome da je umešana u milionske malverzacije prvi je javno ukazivao Dejan Lakić, osumnjičen za utaju poreza, a koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Beogradu. Pre hapšenja on je putem društvenih mreža više puta govorio da je Martinovićeva "mozak cele operacije", kao i da su u Poreskoj overavane fiktivne fakture kako bi se omogućio povrat nepostojećeg PDV-a u milionskim iznosima i time oštetila država.

Početkom septembra Martinovićeva je razrešena dužnosti v. d. pomoćnika direktora Poreske uprave (PU) u Sektoru za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora, ali je ostalo nejasno da li je do toga došlo zbog pominjanja njenog imena u aferama "Klap" i "Vardar", ili je podnela ostavku.

Ono što je sada već činjenica, skoro desetak meseci nakon Lakićevih javno iznetih optužbi na njen račun - ona je i uhapšena.

Specijalno državno tužilaštvo je, podsetimo, akcije "Klap" i "Vardar" pokrenulo u maju prošle godine, kada je uhapšeno više vlasnika firmi zbog utaje poreza i naplate fiktivog PDV-a.

U poslednjoj akciji, pored Martinovićeve uhapšene su i njene koleginice - poreska inspektorka Nevenka Đurović i rukovodilac Odeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica Rajka Simonović.

Pored njih, zbog sumnje da su od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine budžet Crne Gore oštetili za više od 3,5 miliona evra, uhapšen je samostalni savetnik u Ministarstvu finansija Dragan Vujošević. On i njegova bivša koleginca Perovićeva se terete da su nezakonito obustavili upravni postupak naplate poreza jednoj privatnoj firmi, kao članovi drugostepene komisije tog vladinog resora. Na taj način oni su onemogućili državi Crnoj Gori da naplati porez u iznosu većem od 400.000 evra, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu.

SPISAK UHAPŠENIH

U poslednjoj akciji, osim državnih službenika na spisku za hapšenje našli su se Bjelopoljac Refad Kolić, osnivač i izvršni direktor firme "Braća Kolić" i ovlašćeni zastupnik preduzeća "Migi"; Tamara Kovačević, osnivač i izvršni direktor "Trend trejd" i B. R., odgovorno lice u firmi "Okov". Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Saša Jokić, osnivač firme "Viner" iz Danilovgrada, Bojan Petričević - zastupnik firmi "A kop", "PS gradnja" i "A kop mne", K. D. zastupnik firme "Trend trejd" iz Podgorice, Špiro Nilević, osnivač i zastupnik firme "Dea", kao i Dejan Lakić i Ivan Vuković, i tri firme shodno zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica: "Braća Kolić", "Migi" i "Trend trejd".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije