Svetosavska akademija u Udruženju književnika Srbije: Delo Save Nemanjića je krštenica srpskog naroda

D. BOGUTOVIĆ

24. 01. 2020. u 23:34

Sava je prvi srpski potpis i tim imenom se potpisuje čitav narod

Светосавска академија у Удружењу књижевника Србије: Дело Саве Немањића је крштеница српског народа

Foto V. Danilov

U prepunoj svečanoj sali Udruženja književnika Srbije danas je održana Svetosavska akademija u slavu i čast prvog arhiepiskopa SPC, diplomate i književnika.

Predsednik UKS Milovan Vitezović zbog bolesti je bio sprečen da dođe na skup, pa je pročitana njegova pozdravna beseda u kojoj se navodi:

- Delo Save Nemanjića jeste krštenica srpskog naroda, svedočanstvo o njegovom istorijskom punoletstvu, jemstvo kako se podiže dedovina, njegova tapija na srpskoj zemlji, dokaz istorije da je zauvek izborio svoje mesto na karti Evrope i zavet da mu to mesto niko ne sme i ne može oduzeti. Njegovo delo jeste u nizu onih dela vizantijskih mudraca, učenjaka i književnika, kojima se premošćuje epoha antike i epoha renesanse i evropskoj kulturi omogućava njena neprekidnost. Sava je prvi srpski potpis i tim imenom se potpisuje čitav njegov narod. Pamćen i slavljen nekoliko vekova, a zaboravljan i prećutkivan nekoliko decenija. Opravdano je slavljen, neopravdano zaboravljen. Bio je to pokušaj da se spreči večna nit istorije. Pokušaj očito nije uspeo, veće i tačnije adrese u istoriji nemamo.

Prof. dr Bogoljub Šijaković održao je svetosavsku besedu i istakao:

- Vraćanje Svetom Savi nije arhivarski gest nekog tradicionalizma, nije manifestacija istoriografske kulture, niti navika običajne kulture. Kao ličnost koja projavljuje vanvremensku dimenziju istorije Sveti Sava je uvek naš savremenik, i to onaj koji nam podaruje identitet koji traje kroz istoriju. Kao što je Mojsije svom narodu doneo zakon sa Svete gore Sinajske, tako je Sveti Sava svom narodu doneo Zakonopravilo (1219. sa Svete Gore Atonske) - da bi tako moć zauzdao pravo, da bi pravo sazdao na temeljima etike, a da bi etiku zasnovao na hrišćanskoj veri. Time je hrišćanske vrednosti i kulturu položio u temelje države i kulture srpskog naroda.

Đorđe Sibinović

Svetosavsko "Blagodarje" koje se dodeljuje za negovanje srpske književnosti i doprinos u radu UKS, dobili su: patrijarh srpski Irinej (kome će priznanje biti naknadno uručeno), bački episkop Irinej, Prvo beogradsko pevačko društvo, Aleksandar B. Laković, Dragan Marković, Brankica Novović, Đorđe Sibinović, Gordana Pešaković, Tanja Šikić, Jelena Kotević, Saša Paunić, Gordana Krajačić, Janja Todorović, Maja Danilović, Biljana Pašić, Aleksandar Avramović, Kulturni centar "Požarevac", "Jedinstvo-Panorama" i časopis "Stig". Priznanja je uručio Miloš Janković, zamenik predsednika UKS.

BOGAT PROGRAM

U BOGATOM i zanimljivom programu učestvovali su hor "Kraljice Marije", Leontina Vukomanović, Aleksandra Stanković i Jelena Marjanović sa dečjim horom OŠ "14. oktobar", dr Uroš Dojčinović, Tanja Andrijić, Sara Vlajić, kao i pesnici Boško Suvajdžić i Slađana Ristić, koji su čitali svoje stihove posvećene Svetom Savi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije